Nepaisydamas plačios apimties paramos programos pandemijos metu, priimto federalinio biudžeto ir kitų svarbių teisės aktų, pastaraisiais metais patvirtintų su opozicijos pritarimu, nuo 2015 metų pareigas einantis J. Trudeau išreiškė apgailestavimą, kad parlamentas tapo neveiksmingas.

Premjeras sekmadienį susitiko su generalgubernatore Mary Simon ir paprašė jos paleisti parlamentą – tai reiškia, kad bus surengti nauji visuotiniai rinkimai, kurie, kaip rodo apklausos, greičiausiai grąžins jo vadovaujamą liberalų partiją į valdžią.

„Kanadiečiai turi pasirinkti, kaip mes baigsime kovą su COVID-19 ir kaip sieksime geresnio atsigavimo – pradedant nuo vakcinavimo kampanijų ir parama gyventojams iki pat šios krizės pabaigos“, – pažymėjo J. Trudeau po susitikimo.

Visos penkios partijos, šiuo metu užimančios vietas parlamente, rengsis įnirtingai kovai prie balsadėžių.

Dauguma kanadiečių palankiai vertina J. Trudeau vadovautą atsaką į pandemiją. Visgi jei rinkimų kampanijos metu užklups ketvirtoji COVID-19 banga, palaikymas gali sumenkti.

„Tai jam yra vienintelė galimybė, nes po dviejų savaičių mokiniai ir studentai grįš į mokyklą ir universitetus, taigi COVID-19 atvejų neišvengiamai padaugės“, – naujienų agentūrai AFP teigė Vinipego universiteto politikos mokslų profesorius Felixas Mathieu.

J. Trudeau vyriausybė „jau yra išsilaikiusi 18 mėnesių – tai yra vidutinė mažumos vyriausybės gyvavimo trukmė“, – pridūrė jis.

Nepaisant didėjančio pasiskiepijusių nuo koronaviruso gyventojų skaičiaus, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje – beveik 62 proc. kanadiečių yra visiškai pasiskiepiję, – pastaruoju metu visoje Kanadoje pranešama apie 1 tūkst. naujų COVID-19 atvejų kasdien.

J. Trudeau buvo perrinktas į premjero pareigas 2019 metais, tačiau dėl įvairių skandalų antrąją kadenciją neužsitikrino daugumos.

Norėdami rugsėjo 20 dieną susigrąžinti daugumą, liberalai turi laimėti mažiausiai 170 iš 338 vietų Bendruomenių rūmuose – 15 vietų daugiau nei šiuo metu.

Remiantis neseniai atlikta „Abacus Data“ apklausa, liberalai turi galimybių užsitikrinti daugumą vietų, nes šiuo metu juos palaiko net 37 proc. gyventojų.

Konservatoriai ir kairioji Naujųjų demokratų partija, kuri iki šiol palaikė liberalus ir kurios palaikymas pastaruoju metu augo, šiuo metu gautų 28 proc. ir 20 proc. rinkėjų balsų, atitinkamai.

Tuo tarpu pagrindiniam J. Trudeau varžovui, konservatorių lyderiui Erinui O'Toole‘ui , tapusiam konservatorių lyderiu 2020 metų rugpjūčio mėnesį, užsitikrinti didesnę paramą sutrukdė karantinas ir kitos visuomenės sveikatai apsaugoti skirtos priemonės.

Kovo mėnesį jam nepavyk įtikinti savo partijos narių patvirtinti tvirtą kovos su klimato planą, kuris, pasak jo, yra būtinas, jei konservatoriai tikisi išstumti J. Trudeau.

Rinkimų kampanija truks tik 36 dienas. Manoma, kad jos metu daugiausia dėmesio bus skiriama pandemijos padarinių valdymui, vyriausybės skubios pagalbos programoms ir trejų metų trukmės 101,4 mlrd. Kanados dolerių (80,9 mlrd. JAV dolerių) dydžio ekonomikos gaivinimo po pandemijos planui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)