„Šiandien vakare parlamento žemieji rūmai priėmė įstatymą S226, suteiksiantį mums naujus instrumentus patraukti atsakomybėn žmogaus teisių pažeidėjus ir kovai su korupcija“, – parašė Kanados diplomatijos vadovė socialiniame tinkle „Twitter“.

Ch.Freeland išplatintame pareiškime rašoma, kad kai šį teisės akto projektą patvirtins Senatas ir Kanados generalgubernatorius, jis įsigalios ir taps „svarbiu Kanados užsienio politikos instrumentu“.

Ministrė taip pat pažymėjo, kad liko „sužavėta svarbia šios dienos pažanga ir tuo, kad šie labai reikalingi pakeitimai sulaukė vieningo skirtingų partijų palaikymo“.

Kiek anksčiau Kanados parlamento žemieji rūmai priėmė „įstatymą dėl korumpuotų užsienio valstybių vyriausybių aukų“, taip pat vadinamą „Sergejaus Magnitskio įstatymu“.

Per balsavimą už jo priėmimą vieningai pasisakė visi 277 posėdyje dalyvavę deputatai. Iš viso žemuosiuose parlamento rūmuose yra 338 nariai.

Įstatymas numato individualias sankcijas Rusijos, Venesuelos, Irano, Mianmaro ir Vietnamo valstybės pareigūnams Jiems bus uždrausta atvykti į Kanadą ir įšaldytas šalyje esantis jų turtas.

Įstatymas įsigalios, kai jį patvirtins aukštieji parlamento rūmai ir pasirašys karalienė.

Šis įstatymas yra analogiškas 2012 metais tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos pasirašytam vadinamajam Magnitskio aktui.

Teisininkas S.Magnitskis mirė Maskvos kalėjime 2009-aisiais, būdamas 37 metų. Jis buvo įkalintas netrukus po to, kai pranešė apie įtariamą 230 mln. dolerių sukčiavimo schemą, esą vykdytą mokesčių ir teisėsaugos aukšto rango pareigūnų.