Baiminamasi, kad dešimtys laivo keleivių, kurių sveikatos būklė nebuvo visavertiškai patikrinta, išsibarstė po visą pasaulį. Kambodžoje pirmadienio popietę kelioms dešimtims keleivių buvo surengtos ekskursijos autobusu po šalies sostinę Pnompenį.

Viena iš keleivių Christina Kerby, kurios tviteryje skelbti komiški komentarai apie tarp uostų besiblaškantį laivą „Westerdam“ sulaukė didelio susidomėjimo, pripažino, kad „buvo nustebinta“, kai jai leido vykti į ekskursiją po Kambodžos sostinę, neatlikus išsamaus sveikatos patikrinimo dėl galimo viruso.

„Namuose (JAV) turiu mažų vaikų ir nenorėčiau rizikuoti užkrėsti juos arba kitus šalia esančius asmenis, jeigu pati nešioju virusą“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Vasario 1-ąją iš Honkongo išplaukęs laivas „Westerdam“ turėjo užtikrinti savo 1 455 keleiviams dviejų savaičių pasakišką kelionę po Rytų Aziją, turėjusią pasibaigti Japonijos Jokohamos uoste. Tačiau laineris nebuvo įleistas į Japoniją, Guamą, Filipinus, Taivaną ir Tailandą, baiminantis naujo koronaviruso epidemijos, Kinijoje jau pareikalavusios daugiau kaip 1,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Kambodža, uoli Pekino sąjungininkė, kasmet iš Kinijos gaunanti didžiulę finansinę paramą, ketvirtadienį paskelbė, kad „Westerdam“ gali prisišvartuoti Sihanukvilyje.

Laivą pasitiko Kambodžos premjeras Hunas Senas. Jis glėbesčiavosi su išlipančiais keleiviais, nepraleisdamas kamerų ir progos pagerinti įvaizdį šalies, dažnai atsiduriančios dėmesio centre dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Kambodžios premjero poziciją pasveikino JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Tačiau po trijų dienų vienai „Westerdam“ keleivei – 83 metų amerikietei – atvykus į Mailaiziją buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu.

Pirmadienį Malaizija pranešė, kad daugiau nei 130 kitų keleivių, skridusiu vienu lėktuvu su sergančia amerikiete, išskrido į JAV, Europą, Australiją ir Honkongą.

Tailandas, per kurį į kitas šalis taip pat išskrido dešimtys „Westerdam“ keleivių, pirmadienį svarstė galimybę įvesti tranzitinių skrydžių draudimą kruizinio laivo keleiviams.

„Laivo keleiviams kyla pavojus, o keliaudami lėktuvu jie sukels pavojų kitiems keleiviams“, - pirmadienį sakė sveikatos ministras Anutinas Charnvirakulas.

Kruizų organizatorė bendrovė „Holland America“ bendradarbiauja su vietos sveikatos apsaugos pareigūnais, „tirdama ir bandydama susekti asmenis, kurie galėjo turėti kontaktą su viešnia“, – sekmadienį vakare sakė sveikatos apsaugos tarnybos vadovas Grantas Tarlingas.

Skaudi realybė

Tačiau atrodo, kad žmonių sveikatai iškilęs pavojus nėra svarbiausias prioritetas neturtingos ir silpną medicinos sistemą turinčios Kambodžos valdžios pareigūnams.

Pirmadienio popietę, tolesnių skrydžių laukiantiems laivo keleiviams buvo nemokamai siūloma ekskursija autobusu po Pnompenį.

Vyriausybei palanki žiniasklaida išplatino nuotraukas, kuriuose besišypsantys iškeltus smilius rodantys keleiviai nedėvi jokių apsauginių kaukių.

„Prie gatvės buvo daugybė žiniasklaidos atstovų“, – pasakojo Ch. Kerby. Moteris sakė „nesitikėjusi tokio demonstravimo“.

Dar 233 keleiviai ir 747 įgulos nariai liko Sihanukvilyje tebestovinčiame laive „Westerdam“.

Pareigūnai keleivius iš laivo išleidžia grupėmis pagal keleivių turimose skrydžių rezervacijose nurodytą laiką. Tačiau laive esantys žmonės naujienų agentūrai AFP sakė, kad dabar jiems neleidžiama išlipti į krantą.

Sihanukvilio uosto atstovas pirmadienį sakė, jog iš visų laive esančių žmonių paimti mėginiai tyrimams, kad jie galėtų išlipti. Jis pridūrė, jog keleiviai neišlips iš laivo tol, kol nebus užbaigti jų tyrimai.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi šią savaitę susitiks su kolegomis iš Pietryčių Azijos šalių, kad aptartų precedento neturinčią sveikatos krizę, paveikusią gamybos ir turizmo sektorius visame regione ir privertusią įvesti kelionių apribojimus.

Kinijoje koronavirusu užsikrėtė daugiau nei 70 tūkst. žmonių. Dar 780 šio viruso atvejų nustatyta kitose šalyse.