Dienraštis „The Washington Post“ citavo neįvardytus Vakarų šalių pareigūnus, sakiusius, kad naujas objektas Kambodžos Reamo bazėje, esančioje strategiškai svarbioje vietoje Tailando įlankoje, statomas Kinijos karinių jūrų pajėgų „išskirtiniam“ naudojimuisi.

Ši bazė jau daug metų temdo JAV ir Kambodžos santykius. Vašingtonas įtaria, kad ji pritaikoma naudotis Kinijai, Pekinui stengiantis didinti savo tarptautinę įtaką plečiant karinių bazių tinklą.

Kalbėdamasis su Australijos užsienio reikalų ministre Penny Wong Kambodžos vicepremjeras Prakas Sokhonas „The Washington Post“ straipsnį atmetė kaip „pagrindo neturinčius kaltinimus“, sakoma vėlai antradienį paskelbtame Pnom Penio pranešime.

Anksčiau vienas atstovas sakė, kad bazės plėtra „nėra paslaptis“.

„Kambodža neleis Kinijos kariuomenės ja išskirtinai naudotis arba vystyti tą objektą kaip savo karinę bazę“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas Phay Siphanas.

Kambodžos gynybos ministras ir Kinijos ambasadorius Pnom Penyje planuoja dalyvauti naujo objekto Reamo bazėje statybų pradžios ceremonijoje. Be kita ko, objekte bus laivų remonto kompleksas ir prieplauka.

Tačiau Australijos naujasis ministras pirmininkas Anthony Albanese'is, atvykęs į Indoneziją stiprinti diplomatinių ryšių, Kinijai vis ryžtingiau veikiant šiame regione, sakė, kad pranešimai apie Reamo bazės plėtrą yra neraminantys.

„Raginame Pekiną būti skaidrų dėl savo ketinimų ir užtikrinti, kad jo veikla skatintų regioninį saugumą ir stabilumą“, – A. Albanese'is sakė žurnalistams. Anot jo, Kambodžia patikino, kad išskirtinė teisė naudotis Reamo baze nebus suteikta jokiai užsienio kariuomenei.

Australija vis labiau nerimauja dėl didėjančios Pekino įtakos Ramiojo vandenyno regione.

Balandį nutekintas Saliamono Salų ir Kinijos saugumo pakto projektas padidino nuogąstavimus, kad Kinijos karinėms jūrų pajėgoms bus suteikta prieiga prie šios Ramiojo vandenyno salų valstybės, esančios arčiau kaip už 2 000 km nuo Australijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją