„Didžiausias klastojimas susijęs su tuo, kad administracija, televizija ir radijas palaiko tik vieną kandidatą“, - teigė regioninio parlamento narys Solomonas Ginsburgas.

DELFI.ru stebi, kaip vyksta rinkimai kaimyninėje Kaliningrado srityje. Čia duris atvėrė visos 513 apylinkių. Į rinkėjų sąrašus įtraukti iš viso 751 786 asmenys.

Be minėtų 513 apylinkių sausumoje, Kaliningrado sričiai dar priklauso 38 apylinkės, įrengtos laivuose, kurie šiuo metu plaukioja jūroje. Apie tai DELFI pranešė rinkimų komisijos spaudos sekretorė Ksenija Pichtunkina.

Pasak jos, laivuose įrengtos balsavimo urnos, kurios pagal nustatytą tvarką yra sunumeruotos. Laivuose nuo vasario 17 dienos vyko išankstinis balsavimas.

Iki kovo 3 dienos balsavimas buvo įvykęs 17-oje laivų. Išankstinio balsavimo sausumoje rezultatai „kol kas laikomi užantspauduotuose vokuose“, kurie bus atplėšti kovo 4 dieną, teigė K. Pichtunkina.

Regioninio parlamento narys ir kandidato į Rusijos prezidentus Michailo Prochorovo rinkimų štabo Kaliningrade vadovas Konstantinas Dorošokas mano, jog klastojimo nebus išvengta, ir tvirtina, kad „rinkimai vyksta ne tik rinkimų dieną“.

„Pagrindinis klastojimas prasideda dar prieš mėnesį. Šiandien Vladimirą Putiną palaikančios valdžios partijos užduotis yra išnešti visą medžiagą už rinkimų apylinkių ribų, - sakė jis. – Kad rinkimų diena atrodytų tvarkinga ir švari, šiandien klastojimas bus minimalus“.

K. Dorošokas neslepia, jog tikisi balsų klastojimo, ir spėja, kad pagrindiniai pažeidimai bus susiję su šiais punktais.

„Vadinamiems karuselininkams buvo išduota virtinė neregistruotų biuletenių. Mes šito sukontroliuoti negalime. Antra – išankstinis balsavimas. Svarbiausi dalykai vyks tada, kai dalyvaujant sukalbamiems stebėtojams, bus klastojami rezultatų protokolai“, - DELFI.ru sakė K. Dorošokas.

Pasak jo, kovo 5 dieną Kaliningrade, kaip ir Maskvoje, vyks akcija už sąžiningus rinkimus.

Solomonas Ginsburgas: didžiausio masto klastojimas – administracijos parama Putinui

Regioninės Dūmos deputatas ir kandidato į Rusijos prezidentus Michailo Prochorovo patikėtinis Solomonas Ginsburgas įsitikinęs, jog Kaliningrado srityje už M. Prochorovą balsuos daugiau rinkėjų negu kitose Rusijos dalyse, nes „jis yra vienintelis kandidatas, pateikęs vienintelio Rusijos anklavo plėtros viziją“.

„Už jį turi balsuoti visi, kurie nori Rusijoje demokratijos, masinės informacijos priemonių laisvės ir pasisako prieš autoritarizmą, - sakė jis. – Manau, kad Kaliningrado srityje M. Prochorovas surinks daugiau procentų už vidutinišką balsų kiekį kitose Rusijos srityse, ir, manau, kad V. Putino procentas Kaliningrade bus žemesnis už vidutinišką kitose Rusijos dalyse“.

Jo teigimu, priekaištų Kaliningrado rinkimų komisijai kol kas nėra. Tačiau „kalbant apie centrinių televizijos kanalų politiką, reikia pažymėti, kad jie 70 proc. eterio skyrė tik V. Putinui“.

„Manau, kad tai politinės korupcijos forma. Šios televizijos užduotis yra užvaldyti internetu nesinaudojančių žmonių, kaimiečių ir mažų miestelių gyventojų sąmonę. V. Putino šalininkai savo viltis sieja su Totorija, Baškirija ir Čečėnija, kur tikisi pasiekti svarią pergalę, tačiau vargu ar ji bus teisėta“.

S. Ginsburgas tvirtina, kad jau gaunami signalai apie pažeidimus Svetlogorsko apygardoje: žmonės stebėjosi, „kodėl senelių pensionato sąrašuose atsirado kelios dešimtys jaunų žmonių“.

„Tačiau problema susijusi ne su tokiais klastojimais, vaizdo kameromis ir permatomomis balsadėžėmis. Problema ta, kad mėginama nustumti į šoną analitikus, piliečius. Kalbame apie valstybės politiką, kuri nukreipta tik vienam kandidatui palaikyti. Tam skirti ir administracijos lėšos, ir televizija, ir radijas. Tai ir yra didžiausio masto klastojimas“, - pažymi jis.