Vakavilyje, maždaug 100 000 gyventojų turinčiame mieste, esančiame tarp valstijos sostinės Sakramento ir San Fransisko, žmonės buvo raginami naktį evakuotis, nes vėjo nešamos liepsnos apėmė daugybę namų.

Daugelį pažadino kaimynai ar ugniagesiai, desperatiškai beldžiantys į duris, ir iš namų jie bėgo apsirengę tik pižamomis. Keli žmonės gelbėdamiesi patyrė nudegimų.

Kitose apygardose, įskaitant vynininkyste garsėjančius Sonomos ir Napos regionus, kur žaibų sukelti gaisrai nevaldomi siautėja tvyrant karščio bangai, taip pat buvo paskelbti įsakymai dėl evakuacijos arba įspėjimai.

Kalifornijos priešgaisrinės tarnybos pareigūnai teigė, kad tame regione siaučiantys gaisrai iki trečiadienio vakaro sunaikino 50 namų, išdegė per 20 tūkst. hektarų teritorijos ir dar nebuvo pavykę suvaldyti liepsnų.

Jie pridūrė, kad sraigtasparnio pilotas, padėjęs gesinti gaisrus Fresno apygardoje, į pietryčius nuo San Fransisko, žuvo per avariją, bandydamas pilti vandenį.

Santa Kruzo ir San Matėjo apygardose dėl gaisrų teko uždaryti dalį palei pakrantę nutiesto greitkelio, nes liepsnos artėjo prie kelio.

Pareigūnai teigė, kad dėl regiono nelygaus reljefo ir sausos augmenijos sunku kovoti su liepsnomis.

Gubernatorius Gavinas Newsomas, paskelbęs nepaprastąją padėtį, teigė, kad gaisrus sukėlė smarkus žaibavimas.

„10 849 žaibo smūgiai“

Kalifornija patyrė 10 849 žaibo smūgius per pastarąsias 72 valandas ir PASAULIO REKORDĄ siekiančius karščius, – G. Newsomas sakė tviteryje. – Šiuo metu mes kovojame su 367 žinomais gaisrais.“

Žurnalistams jis sakė, kad 23 iš šių gaisrų laikomi dideliais gaisrais.

Gubernatorius nurodė, kad kitų valstijų, įskaitant Nevadą, Arizoną ir Teksasą, priešgaisrinės tarnybos siunčia pastiprinimą į Kaliforniją, kad padėtų kovoti su gaisrais, kuriuos skatina rekordiškai didelis karštis ir maža drėgmė.

Kalifornijos priešgaisrinės tarnybos atstovas Jeremy Rahnas sakė, kad visoje valstijoje išdegė per 121,4 tūkst. hektarų.

„Gaisrų gesinimo ištekliai išeikvoti, nes ir toliau kyla naujų gaisrų, – jis sakė per spaudos konferenciją. – Dėl šių incidentų dydžio ir sudėtingumo kyla iššūkių visuose reagavimo į ekstremalias situacijas aspektuose.“

Praėjusią savaitę Kalifornijos Mirties slėnyje buvo užfiksuota itin aukšta oro temperatūra, kai termometrų stulpeliai pakilo net iki 54,4 laipsnio pagal Celsijų.

Trečiadienį beveik 45 mln. žmonių vakarinėje JAV dalyje buvo perspėti dėl didelio karščio.

Dėl karščių Kalifornijoje be elektros energijos liko beveik 50 000 žmonių, skelbia apie elektros tiekimo sutrikimus informuojantis tinklalapis poweroutages.us.

Gaisrai taip pat paveikė oro kokybę šiaurinėje valstijos dalyje, kur krintantys pelenai privertė kai kuriuos gyventojus likti namie.

„Artimiausioje ateityje oro kokybė bus labai prasta dėl greitai plintančių gaisrų ir užsilaikiusios oro masės“, – tviteryje rašė Nacionalinė orų tarnyba.

Pastaraisiais metais Kalifornijoje siaučia vis dažnesni ir didesni gaisrai, kuriuos iš dalies lėmė klimato kaita.

Daugiausiai gyvybių pareikalavęs gaisras per valstijos istoriją – „Camp Fire“ – įvyko 2018 metų lapkritį Šiaurės Kalifornijoje. Jis nusinešė 86 žmonių gyvybes.

Trečiadienį nepaprastąją padėtį dėl daugybės gaisrų paskelbė ir Vašingtono valstijos gubernatorius Jay Inslee.

„Gamtos gaisrai kelia pavojų Vašingtono gyventojų saugumui ir pragyvenimo šaltiniams visoje valstijoje“, – sakoma gubernatoriaus pareiškime.

„Ir COVID-19 pandemija uždėjo papildomą krūvį mūsų ištekliams, nes dėl tarptautinio judėjimo apribojimų mūsų įprastinė parama yra dar labiau ribota“, – pridūrė jis.

Kolorado valstijoje taip pat liepsnoja keli dideli gaisrai, kuriuos kursto karšti ir sausi orai.