„Tyrėjai šiandien pareiškė kaltinimus Maryjai Kalesnikavai dėl... raginimų imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui, panaudojant žiniasklaidą ir internetą“, – pranešė Tyrimų komitetas.

Kaip pranešama, M. Kalesnikava lieka areštuota, tyrimas tęsiamas.

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė M. Kalesnikava anksčiau buvo sulaikyta Baltarusijos milicijos pareigūnų prie sienos su Blatarusija. Kaip pranešta anksčiau, moterį kartu su kitais baltarusių opozicijos veikėjais mėginta išvežti į Ukrainą, tačiau ši atsisakė išvykti ir pasienyje suplėšė savo pasą.

Vėliau pranešta, kad Maryja Kalesnikava perkelta iš Minsko į Žodzino tardymo izoliatorių.

Jos bendražygiai pranešė, kad ją pareigūnai norėjo prievarta išsiųsti iš šalies, bet ji prie sienos suplėšė savo pasą. Tada ji buvo sulaikyta ir figūruoja kaip įtariamoji byloje dėl raginimų užgrobti valdžią.

Prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad „M. Kalesnikava buvo sulaikyta už valstybės sienos kirtimo taisyklių pažeidimą“.

Opozicionierės advokatė L. Kazak pareiškė, kad jos klientė pastarųjų dienų veiksmus laiko pagrobimu.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūčio 18-ąją buvusios kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos šalininkai sukūrė Koordinacinę tarybą taikiam valdžios perdavimui organizuoti, tačiau šiuo metu jau praktiškai visi jos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Baltarusijos valdžia laiko Konstitucinę tarybą antikonstituciniu organu.

M. Kalesnikava buvo sulaikyta rugsėjo 7-ąją. Dviem dienomis vėliau Tyrimų komitetas pranešė, kad ji buvo suimta byloje dėl raginimų užgrobti valdžią.

Opozicionierės advokatė Liudmila Kazak pareiškė, kad jos klientė pastarųjų dienų veiksmus laiko pagrobimu, o kaltinimus – absurdiškais ir politiškai motyvuotais.