M. Kalesnikava papasakojo, kad izoliatoriuje jai kelis kartus siūlė bendradarbiauti su tyrėjais ir prašyti malonės prašymą, mainais į laisvę.

„Pati siūlau inicijuoti dialogą, derybas, siekiant sustabdyti susipriešinimą visuomenėje. Mane „išgirdo“ ir pasiūlė nusifilmuoti „Ramano [Pratasevičiaus] stiliumi“, – pasakojo M. Kalesnikava.

M. Kalesnikava sako sutinkanti kalbėti per valstybinę televiziją, kad galėtų papasakoti apie pagrobimą ir absurdą kalėjime. Ji negalvoja rašyti malonės prašymo, nes nelaiko savęs kalta.

„Tai – niekingų, bailių sukčių gauja, būtų keista jais pasitikėti. Jie visada meluoja. Netikėk, nebijok, neprašyk ir juokis – tokio principo laikausi, bendraudama su jais“, – paaiškino M. Kalesnikava.

Ji pabrėžė, kad nesmerkia žmonių, sutinkančių bendradarbiauti su tyrėjais tam, kad išeitų į laisvę. „Kiekvienas iš mūsų pats sprendžia, atsižvelgdamas į aplinkybes, kuriose atsiduria, ir pats yra atsakingas už savo sprendimą, visų pirma – prieš save patį“, – mano opozicijos atstovė.

Gresia 12 metų kalėjimo

M. Kalesnikava trečiadienį, praėjus 11 mėnesių po jos sulaikymo per praėjusių metų protestus dėl rinkimų klastojimo, stojo prieš teismą ir yra kaltinama sąmokslu nuversti vyriausybę, rašo vietos žiniasklaida.

Iš teismo transliuoti vaizdai, ​​kuriuose M. Kalesnikava vilki juodą kostiumėlį ir rankomis padariusi savo mėgstamą širdies simbolį.

„Maša yra laiminga ir visada kupina energijos“, – rašoma kito opozicijos lyderio Viktoro Babarykos, kuris irgi buvo nuteistas kalėti, „Telegram“ kanale.

Ji stojo prieš teismą kartu su advokatu Maksimu Znaku. Abu teismo posėdyje pasirodė už stiklinių pertvarų, teismo posėdis buvo atviras valstybinei žiniasklaidai, tačiau kaltinamųjų šeimų nariai į jį nebuvo įleisti.

M. Kalesnikavai gali būti skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė, jei ji bus pripažinta kalta.

Ji buvo viena ryškiausių opozicijos figūrų per praėjusių metų Baltarusijos prezidento rinkimų kampaniją ir vėliau, kai prasidėjo taikūs protestai prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Prokurorai kaltina M Kalesnikavą neteisėtu bandymu užgrobti valdžią ir vadovavimu ekstremistinei organizacijai. Jos šalininkai teigia, kad kaltinimai yra absurdiški.

Vyriausybės pareigūnai bandė ją deportuoti praėjus maždaug mėnesiui nuo protestų pradžios, tačiau ji suplėšė pasą prie Ukrainos sienos ir pasirinko likti šalyje.

Kalbėdamas su Vokietijos transliuotoju ARD, M. Kalesnikavos tėvas sakė: „Nesitikiu jokių stebuklų ir, žinoma, jokio teisingo nuosprendžio“.

Jis sakė, kad jo duktė pati priėmė sprendimus, dėl kurių atsidūrė kalėjime ir yra teisiama.

„Taip, tai drąsus poelgis. Taip, tai didvyriškas poelgis ir pavyzdys daugeliui“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)