Kaip teigiama opozicinėse internetinėse svetainėse ir įrašuose socialiniuose tinkluose, universitetų studentai, valstybės tarnautojai ir privačių įmonių darbuotojai tapo asmenimis, kuriems buvo daromas tokio pobūdžio spaudimas.

„Burkitės į grupes, kurias sudarytų ne mažiau nei keturi asmenys, fotografuokitės atvykdami į stadioną“, - rašoma leidinio „The Guardian“ atstovų matytame elektroniniame laiške, kuris buvo išsiųstas vienoje Maskvos įmonėje dirbantiems asmenims.

„Nepamirškite penktadienį pasiimti savo plakatų!“ – štai tokį priminimą gavo jie. Vienas šios įmonės darbuotojas patikino baiminęsis, kad jo atlyginimas bus sumažintas, jei jis nepaklus.

Rusijos prezidento V. Putino rinkimų štabo atstovas spaudai Andrejus Kondrašovas savo ruožtu atmetė bet kokius kaltinimus naudojus prievartą mitingo dalyviams.

Vis dėlto kovo 3-ąją prasidėjus renginiui ir likus dar daug laiko iki V. Putino atvykimo tūkstančiai žmonių jau veržėsi artimiausios metro stotelės link.
„Eikime iš čia, – paragino vidutinio amžiaus Pavelas po to, kai pozavo grupinei nuotraukai su kolegomis. – Palaikau V. Putiną, tačiau neketinu čia praleisti visos dienos.“

Skelbiama ir apie pinigų sumas, kuriomis buvo atsilyginama mitingo dalyviams.

„20-55 m. vyrai ir moterys, kovo 3 d. susirinkime į mitingą / koncertą „Už stiprią Rusiją“, skirtą Vladimirui Putinui palaikyti. Atlygis – 500 rublių (7 eurai)“ – štai toks pranešimas vasario 27 d. skelbtas populiarioje samdomos publikos internetinėje svetainėje.

Atsiliepusiųjų į šį reklaminį skelbimą šalia stadiono laukė vyras, prisistatęs Rodiono vardu.

„Visi kartu nueisime į stadioną, o tada vėl čia susitiksime ir paduosiu jūsų pinigus“, – sakė jis prieš išdalindamas Rusijos ekologinės partijos vėliavas ir šalikus.

Panašu, kad nė vienas iš tų žmonių neturėjo nieko bendro su šia partija, o tokių veiksmų imtasi siekiant dirbtinai sukurti didelio V. Putinui reiškiamo skirtingo politinio spektro palaikymo įspūdį.

„Ką tai pakeis, jei apsimesiu Ekologinės partijos nariu? Juk aš nepalaikau V. Putino“, - patikino prisistatyti atsisakęs jaunuolis. Rusijos ekologinės partijos atstovas spaudai šios informacijos nekomentavo.

DELFI primena, kad V. Putinas šeštadienį per savo kampanijos mitingą, kuriame dalyvavo daugybė jį palaikančių vietos garsenybių, pažadėjo „pergalių“.

Renginys Maskvos Lužnikų stadione vyko likus dviem savaitėms iki prezidento rinkimų, kuriuos, beveik neabejojama, laimės dabartinis Rusijos lyderis.

Scenoje šeštadienį pasirodė gausybė olimpinių atletų, garsenybių ir kosmonautų, kurie reiškė paramą V. Putinui, vadovaujančiam šaliai jau beveik du dešimtmečius. Po kovo 18-ąją vyksiančių rinkimų jo valdymas tikriausiai bus pratęstas iki 2024 metų.

„Turime aiškių ir kilnių tikslų. Norime paversti savo šalį ryškia, žiūrinčia į priekį, į ateitį, nes čia gyveno mūsų protėviai, gyvename mes, mūsų vaikai ir gyvens mūsų vaikai ir anūkai, – pareiškė V. Putinas dešimtims tūkstančių susirinkusiųjų. – Padarysime viską, kad jie būtų laimingi.“

„Niekas kitas to už mus nepadarys. O jei tai padarysime mes, artėjantis dešimtmetis ir visas XXI amžius bus pažymėtas mūsų ryškiomis pergalėmis“

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Irina Volk naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad mitinge dalyvavo per 130 tūkst. žmonių.

Tuo metu vieno naujienų agentūros AFP žurnalisto duomenimis, į V. Putino mitingą ir koncertą „Už stiprią Rusiją“ susirinko apie 80 tūkst. žmonių.

V. Putinas ketvirtadienį pribloškė Vakarus ir daugelį žmonių Rusijoje per savo metinį pranešimą pristatęs naująjį „neįveikiamų“ hipergarsinių ginklų ir povandeninių dronų arsenalą. Šis jo pareiškimas laikomas iššūkiu Vašingtonui dėl naujų ginklavimosi varžybų. Rusijos kariškių pastangas V. Putinas pavaizdavo kaip atsaką į Jungtinių Valstijų pastarojo meto veiksmus.

Kremlių remiančios žiniasklaidos už tokias operacijas kaip Krymo aneksija 2014-aisiais šlovinamo V. Putino populiarumo reitingai tebėra milžiniški. Oficialios rinkėjų apklausos rodo, kad per vėliau šį mėnesį vyksiančius rinkimus už jį balsuos beveik 70 proc. žmonių.