Nuo 2008 metų kiekvienais metais B. Obama su žmona Michelle ir dukterimis – 15 metų Malia ir 12 metų Sasha – apsistoja 25 tūkst. dolerių (64 tūkst. 147 Lt) per savaitę kainuojančiame vasarnamyje, esančiame netoliese sniego baltumo paplūdimio Kailua, Havajų Oahu saloje.

Tačiau atsiranda vis daugiau vietinių, kurie skundžiasi, jog JAV prezidentas iš jų atėmęs ramybę – į kurortą plūste plūsta turistai. Iš Honolulu autobusais atvyksta minios smalsuolių, norinčių savo akimis pamatyti, kur laisvalaikį leidžia pats B. Obama.

Kitiems vietos gyventojams nepatinka, jog neseniai vietovėje kaip grybai po lietaus ėmė dygti didieji prekybos centrai, tarp kurių ir „Whole Foods“ – ir ne kur kitur, o visai netoli vandens.

Vietos aktyvistai skundžiasi, jog saloje nuomojama vis daugiau nekilnojamojo turto, o jo kainos vidutiniškai siekia beveik 800 tūkst. dolerių (2,052 mln. Lt) – tai reiškia, jog vietiniai nebeišgali įsigyti namų.

Kailua bendruomenės atstovė Lisa Marten sako, jog visai netoli jos namų apsistoja atvykėliai, kurie „nuo ryto iki vakaro svaiginasi narkotikais“.

„Apie kokią bendruomenę galime kalbėti, jeigu nepažįstame žmonių. Kilus kokiai problemai dėl saugumo, paprasčiausiai nėra į ką kreiptis, nes aplinkui vien nepažįstami žmonės“, - skundžiasi vietos gyventoja.

Dar rugsėjį bendruomenė parengė prašymą, kuriame ragina Havajų turizmo agentūrą „nebereklamuoti Kailua kaip patrauklios vietos atostogoms – kaip alternatyvos Vaikiki (populiariausio paplūdimio Honolulu)“.

Dar šiais metais vietos gyventoja Judy Bishop leidiniui „Hawaii Business“ sakė: „Nemažai vietinių džiaugiasi Kailua infrastruktūros plėtra. Vietos žmonės mėgsta svečius, turistus, tačiau tiek daug atvykėlių priimti negalime. Jaučiamės dusinami. Automobilių stovėjimo aikštelės, mažieji tiltai, siauri keliai tikrai netinka dideliems turistiniams autobusams“.

Nekilnojamojo turto specialistas Mitchas D‘Olieris „Hawaii Business“ sakė, jog pokyčiai labai palankūs ekonomikai. Dar liepą jis sakė: „Esu įsitikinęs, jog tai B. Obamos efektas. Tik čia prezidentas jaučiasi kaip namie. Žmonės nori valgyti ledus ten, kur tai daro JAV prezidentas. Nori pasivaikščioti paplūdimiu, kur matė prezidentą vaikštinėjantį su dukrelėmis. Jis – tikra žvaigždė, ir tai, kas vyksta, labai naudinga Kailua (...)“.