Nuo antradienio, kai buvo sunaikinta Kachovkos hidroelektrinės užtvanka, vanduo nuslūgo beveik 5 metrais ir penktadienio rytą siekė 11,7 metro. Per parą vanduo nuslūgo maždaug per metrą.

Pasak bendrovės, iki galo nesunaikinta užtvankos siena toliau griūva. Dabar siekiama užtvenkti Dnipro upės vandenį rezervuaruose aukštupyje, kad būtų sukauptos atsargos vasarai.

Ukrainos kontroliuojamoje Chersono srities dalyje potvynių vanduo buvo pakilęs 5,38 metro, pranešė srities karinis gubernatorius Oleksandras Prokudinas. Po vandeniu buvo 32 kaimai ir daugiau nei 3600 namų, į saugias vietas išvežta daugiau nei 2000 žmonių ir šimtai gyvūnų. O. Prokudinas paragino žmones palikti užtvindytus namus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas katastrofiškus užtvankos sunaikinimo padarinius palygino su „taktinių branduolinių ginklų panaudojimu“. Ukrainos radijui jis sakė, kad už tai asmeniškai atsakingas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. „Tokius sprendimus priima tik Kremlius ir tik V. Putinas“, – sakė O. Danilovas. Jo teigimu, padariniai Rusijai taip pat bus katastrofiški, nes ji turės atlyginti žalą.

Ukrainos teigimu, Rusijos kariuomenė užminavo hidroelektrinę, o paskui susprogdino. Ukrainos saugumo tarnyba SBU penktadienį paskelbė pokalbio įrašą, Rusijos kareivis prisipažįsta padaręs nusikaltimą. Girdėti, kaip vyras sako, kad už išpuolį atsakinga Rusijos sabotažo grupė. Nepriklausomai patikrinti, ar įrašas tikras, nebuvo įmanoma.