Prezidento Ashrafo Ghani administracija trečiadienį paleido 100 didelio pavojaus visuomenei nekeliančių talibų, pažadėjusių niekada nebesiimti ginklų. Valdžia žadėjo išlaisvinti dar tiek pat tokių kovotojų ketvirtadienį.

Kaliniai paleidžiami A. Ghani tebesistengiant išspręsti besitęsiančią politinę krizę, nuraminti JAV dėl stringančio taikos proceso ir suvaldyti Afganistane plintančią koronaviruso epidemiją, kuri, kaip baiminasi pareigūnai, gali išprovokuoti riaušes šalies kalėjimuose.

Kabulas „paleis 100 kalinamų talibų, atsižvelgdamas į jų sveikatos būklę, amžių ir liekantį bausmės laiką, mums dedant pastangas pasiekti taiką ir suvaldyti COVID-19“ plitimą šalyje, tviteryje paskelbė Nacionalinio saugumo tarybos biuro atstovas Javidas Faisalas.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahid savo ruožtu pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad šio vyriausybės žingsnio nepakanka.

Praėjusią savaitę nedidelė Talibano delegacija lankėsi sostinėje, kur aptarė su vyriausybe visaverčius kalinių mainus, per kuriuos iš pradžių turėjo būti paleisti 5 000 sukilėlių mainais į 1 000 afganų saugumo pajėgų narių.

Tačiau antradienį talibai pasitraukė iš „bergždžio“ dialogo ir sugrįžo į pietinę Kandaharo provinciją.

„Mūsų pozicija dėl kalinių mainų yra labai aiški“, – sakė Z. Mujahidas.

„Dabar kasdien paleidžiami šimtai kalinių. Tai nesusiję su mūsų procesu, ir mums tai nepriimtina“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kodėl vyriausybė tebepaleidžia iš kalėjimų Talibano narius, nors atrodo, kad kalinių mainai žlugo, J. Faisalas atsakė: „Turime skatinti taikos procesą“.

Vasario pabaigoje JAV pasirašė su Talibanu susitarimo dėl užsienio pajėgų išvedimo iš Afganistano. Šis dokumentas įpareigoja Kabulą, kuris nėra susitarimo signataras, dalyvauti kalinamų asmenų mainuose.

Tikėtasi, kad šis žingsnis paruoštų dirvą „Afganistano vidaus“ taikos deryboms, turėjusioms prasidėti kovo 10 dieną. Dabar niekas nežino, ar dialogas apskritai bus užmegztas ir kada tai galėtų įvykti.

Pagal sudarytą susitarimą Amerikos ir kitų šalių kariai turi palikti Afganistaną per 13 mėnesių, o Talibanas įpareigojamas derėtis su Kabulu bei užtikrinti tam tikras saugumo garantijas.