„Kabule sulaikyti du UNHCR dirbę žurnalistai ir su jais dirbę Afganistano piliečiai. Darome viską, ką galime, kad išsiaiškintume situaciją, derindami veiksmus su kitais“, – tviteryje parašė UNHCR.

Vienas žurnalistų yra britas Andrew Northas, buvęs BBC korespondentas, jau du dešimtmečius rašantis apie Afganistaną ir nuolat keliaujantis į karo nusiaubtą šalį. „Andrew Kabule dirbo UNHCR mėgindamas padėti Afganistano žmonėms“, – tviteryje parašė jo žmona Natalia Antelava.

„Esame labai susirūpinę dėl jo saugumo ir raginame visus, turinčius įtakos, padėti, kad jis būtų paleistas“.

Talibano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas sakė, kad valdžia tiria šį klausimą. „Buvome apie tai informuoti ir mėginame patvirtinti, ar jie buvo sulaikyti, ar ne“, – sakė R. Mujahidas.

Talibanas vis labiau riboja afganistaniečių gyvenimą, ekonomikos krizė dar labiau blogina katastrofišką humanitarinę padėtį. Nuo tada, kai užgrobė valdžią, Talibanas imasi griežtų veiksmų prieš disidentus, jėga vaiko moterų protestus, sulaiko režimo kritikus, sumušė kelis žurnalistus. Du Afganistano žurnalistai anksčiau šį mėnesį buvo sulaikyti, bet po kelių dienų paleisti.

Afganistanas jau seniai yra žiniasklaidai viena pavojingiausių pasaulyje šalių. Vietos žurnalistai moka didžiausią kainą. Policija arba Talibano žvalgybos agentūra suėmė arba sulaikė mažiausiai 50 Afganistano žiniasklaidos darbuotojų, sakoma organizacijos „Reporteriai be sienų“ ataskaitoje, paskelbtoje anksčiau šį mėnesį. Sulaikymai, dažnai lydimi smurto, trunka nuo kelių valandų iki beveik savaitės, pranešė Paryžiuje įsikūrusi spaudos laisvės priežiūros institucija.

Praėjusį mėnesį dingo keturios protestuotojos, dalyvavusios demonstracijose prieš Talibaną. Talibanas neigia kaip nors prie to prisidėjęs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją