Tai, kaip manoma, reiškia, jog nutraukiamos ne vienerius metus trukusios pastangos užbaigti ilgiausią karą, kuriame dalyvauja JAV.

„Kalbant apie taiką, Afganistano vyriausybė vertina nuoširdžias sąjungininkų pastangas ir yra pasiryžusi dirbti su Jungtinėmis Valstijomis ir kitais sąjungininkais, kad pasiektume ilgai truksiančią taiką“, – nurodoma Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) kanceliarijos išplatintame pareiškime.

Jis paskelbtas po to, kai D. Trumpas vėlų šeštadienio vakarą tviteryje pranešė, kad planavo precedento neturinčias, nors ir atskiras, derybas su Talibanu ir su A. Ghani sekmadienį prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje Merilando valstijoje.

Tokios slaptos derybos būtų įvykusios po kelis mėnesius trukusių diplomatinių kivirčų tarp JAV ir Talibano dėl susitarimo, kuris leistų Vašingtonui išvesti savo karius iš Afganistano.

Tačiau po Talibano anksčiau šią savaitę surengto išpuolio Kabule, per kurį žuvo 12 žmonių, įskaitant amerikietį karį, D. Trumpas pareiškė „iš karto atšaukęs susitikimą ir atšaukęs taikos derybas“.

Dėl tokio pareiškimo karių išvedimo susitarimas pakibo nežinioje.

Jungtinių Valstijų remiama Kabulo vyriausybė į tokį susitarimą žvelgė su dideliu nerimu ir ilgą laiką skundėsi dėl to, kad buvo atskirta nuo derybų.

„Mes visuomet sakėme, kad tikroji tiesa gali būti pasiekta, jeigu Talibanas nustos žudyti afganistaniečius ir sutiks su paliaubomis bei tiesioginėmis derybomis su Afganistano vyriausybe“, – nurodė A. Ghani kanceliarija.

Afganistane rugsėjo 28 dieną planuojami prezidento rinkimai, ir Kabulas pabrėžia, kad jie privalo įvykti, kad būtų sukurta „tvirta, teisėta ir legitimi vyriausybė, kuri galėtų išmintingai vesti taikos procesą į priekį“.