Talibanas nori „per artimiausias kelias dienas“ perimti kontrolę visame Afganistane, sekmadienį britų transliuotojui BBC pareiškė šio islamistų judėjimo atstovas.

„Norime, kad per artimiausias kelias dienas įvyktų taikus [valdžios] perdavimas“, – sakė Katare dirbantis sukilėlių derybų grupės narys Suhailas Shaheenas.

CNN: vyksta derybos prezidentūroje

Pasak CNN šaltinių, sekmadienį popiet prezidentūroje yra 8–9 Talibano atstovai, anksčiau dalyvavę derybose Dohoje. Tarp jų yra Talibano lyderio pavaduotojo Sirajuddino Haqqani brolis Anasas Haqqani.

Kiek anksčiau Afganistano valdžia pranešė, kad šių derybų tikslas – taikus Kabulo perdavimas talibams. Patys kovotojai pareiškė, kad visiškai apsupo sostinę, tačiau neketina jos pulti, kad išvengtų kraujo praliejimo.

Be to, CNN, remdamasis šaltiniu, Hamidas Karzai tarptautiniame oro uoste pranešė, kad skrydžio iš Kabulo ten laukia virtinė aukšto rango Afganistano pareigūnų, įskaitant kelis prezidento patarėjus.

Anksčiau tie pareigūnai atvyko į oro uosto VIP salę. Kur jie ketina išskristi, nepranešama.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani sekmadienį paragino vyriausybei ištikimas pajėgas palaikyti saugumą Kabule, Talibanui pristabdžius savo intensyvų puolimą ir pasiekus sostinės prieigas.

„Tai yra mūsų atsakomybė ir mes tai padarysime geriausiu įmanomu būdu. Kiekvienas, kuris galvoja apie chaosą, grobstymą ar plėšimą, bus sustabdytas jėga“, – sakė jis su žiniasklaida pasidalintame vaizdo įraše.

„Remiantis „Al Arabiya“ šaltiniais, Afganistano prezidentas atsisakys savo įgaliojimų per kelias artimiausias valandas, Talibanui sekmadienį įžengus į Kabulą“, – nurodė televizija.

Naujienų agentūra „Khaama Press“ remdamasi savais šaltiniais sakė, kad naujos pereinamojo laikotarpio vyriausybės vadovu turėtų būti paskirtas buvęs Afganistano vidaus reikalų ministras Ali Ahmadas Jalali.

Pasak šaltinių, Afganistano prezidentūroje jau vyksta derybos dėl valdžios perdavimo Talibanui.
Afganistano prezidentas Ashraf Ghani ir gynybos ministras Bismillah Khan Mohammadi

Talibai skelbia apsupę Kabulą

Talibano atstovas pareiškė, kad kovotojai neblokuos būtiniausių prekių srauto į Kabulą. Taip pat sukilėliai neketina trukdyti normaliai ligoninių ir tarptautinio oro uosto, kurį saugo užsienio kariškiai, veiklai. Jis taip pat pažymėjo, kad Talibanas netrukdys Afganistano kariams grįžti į savo namus, praneša britų transliuotojas BBC.

Pastarosiomis dienomis Talibanas stiprino savo pozicijas aplink Kabulą – užėmė daugiau didelių Afganistano miestų, o izoliuota sostinė liko vieninteliu stambiu vyriausybės kontroliuojamu miestu.

Talibams sekmadienį įžengus į Afganistano sostinės priemiesčius, kovotojų atstovas pareiškė, kad jie laukia „taikaus Kabulo miesto perdavimo“.

Talibano kovotojai pažadėjo neimti Afganistano sostinės jėga, tačiau tvyrant nežinomybei panikos apimti darbuotojai bėgo iš vyriausybės įstaigų, o JAV ambasados teritorijoje leidosi sraigtasparniai.

Talibanui nedaug trūksta, kad perimtų viso Afganistano kontrolę, praėjus beveik 20 metų po to, kai šį judėjimą nušalino JAV vadovaujama karinė koalicija, konstatuoja CNN. JAV išvedus karius, dabar Talibanas kontroliuoja visus pagrindinius miestus, perimama ir apsuptos sostinės Kabulo kontrolė.

Naujausias Talibano pranešimas rodo: sukilėliai yra įsitikinę, kad netrukus paims valdžią, o JAV ir kitos šalys skubėjo evakuoti savo piliečius iš sostinės.
JAV sraigtasparniai Kabule

„Islamo emyratas nurodo visoms savo pajėgoms stovėti prie Kabulo vartų, nebandyti įžengti į miestą“, – tviteryje parašė Talibano atstovas,

„Kol nebus baigtas pereinamasis procesas, atsakomybė už Kabulo saugumą tenka kitai pusei (Afganistano vyriausybei)“, – pridūrė jis.

Ministras: vyks taikus valdžios perdavimas

Afganistano vidaus reikalų ministras Abdulas Sattaras Mirzakwalas savo ruožtu sekmadienį pareiškė, kad miestas nebus puolamas ir vyks „taikus valdžios perdavimas“ pereinamojo laikotarpio vyriausybei.

Talibanas toliau stiprina savo pozicijas aplink Kabulą – užėmė daugiau didelių Afganistano miestų, o izoliuota sostinė liko vieninteliu stambiu vyriausybės kontroliuojamu miestu.

Kovotojai žadėjo neimti Kabulo „jėga“, tačiau sostinėje buvo girdėti atsitiktiniai šūviai.

„Niekieno gyvybei, turtui ir orumui nebus padaryta žalos, o Kabulo piliečių gyvybei nekils pavojus“, – kiek anksčiau sakė Talibanas.

Toks pareiškimas pasirodė gyventojams pranešus, kad sukilėliai taikiai įžengė į kai kuriuos Kabulo priemiesčius, sėdami paniką ir baimę.

„Mačiau, kaip policija nusirengė uniformas ir apsivilko šalvar kamyzus“, – sakė vienas gyventojas, turėdamas omenyje tradicinius Pietų Azijos drabužius.

Trys afganų pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad talibų yra sostinės Kalakano, Karabago ir Pagmano rajonuose.
Afganistaniečiai

Kabulo užgrobimas vainikuotų stulbinamą vyriausybinių ir jas remiančių sukarintų pajėgų sutriuškinimą visuose svarbiuose Afganistano miestuose vos per 10 dienų.

Tokiu atveju taip pat sugrįžtų į valdžią radikalių islamistų judėjimas, nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

Sukilėlių antpuolio mastas ir greitis pribloškė tiek afganus, tiek Vašingtono vadovaujamą karinę koaliciją, per pastaruosius du dešimtmečius investavusią į šalį milijardus dolerių.

Prezidento Ashrafo Ghani vyriausybė sekmadienį liko visiškai izoliuota, Talibanui užėmus šiaurinę Talibano priešininkų tvirtovę Mazari Šarifą ir rytinį Džalalabado miestą.

Kaip ir daugumoje kitų užimtų miestų, kovotojai perėmė kontrolę pasidavus ar atsitraukus vyriausybės pajėgoms.

Visa tai reiškia, kad Talibanas turės visus kozirius potencialiose derybose dėl sostinės kapituliacijos.

Šeštadienį A. Ghani siekė demonstruoti kontroliuojantis padėtį savo kreipimusi į tautiečius. Tuomet jis kalbėjo apie kariuomenės „remobilizaciją“ ir „politinių sprendimų“ paieškas per krizę.

Talibano kovotojai sparčiai užima teritorijas Afganistane

Talibanas puolimą Afganistane pradėjo prieš beveik dvi savaites ir nuo tada užėmė daug svarbių miestų bei pasienio punktų. Kabulo puolimas prasidėjo tuo metu kai blogėjant saugumo padėčiai tarptautinės pajėgos rengėsi evakuoti užsienio diplomatus, rašo ELTA.

Vakarų šalys skuba evakuoti savo piliečius

Sekmadienį JAV ir kitos Vakarų šalys skubėjo evakuoti savo piliečius iš Kabulo.

JAV diplomatai Afganistane perkeliami iš ambasados Kabule į miesto oro uostą, Talibano kovotojams įžengiant į miestą, pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.

Pasak jo, kariniai sraigtasparniai kursuoja tarp ambasados komplekso ir oro uosto, kur, atsižvelgiant į saugumo padėtį, kiek įmanoma ilgiau budės JAV pajėgos.

Pareigūnas kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Ambasados pagrindinių darbuotojų perkėlimas į oro uostą buvo atsarginis planas, parengtas Talibanui per pastarąsias kelias savaites užėmus daug teritorijos Afganistane ir einant į pabaigą terminui, kada turi būti išvesti JAV kariai, rašo BNS.

Popiežius Pranciškus sekmadienį išreiškė susirūpinimą dėl padėties Afganistane ir paragino dialogu išspręsti konfliktą.

„Pridedu savo balsą prie bendro susirūpinimo dėl padėties Afganistane“, – sakė pontifikas per kassavaitinę „Viešpaties angelo“ maldą Vatikane ir ragino melstis už „ginklų triukšmo nutraukimą ir kad būtų rasti sprendimai prie dialogo stalo“.

Vokietija paskelbė pirmadienį iš Kabulo pradėsianti evakuoti Vokietijos piliečius ir su vokiečiais dirbusius afganus. Į Afganistaną atskris keli „A400M“ transporto lėktuvai ir išskraidins žmones, o saugumą užtikrins vokiečių kariai, rašo ELTA.

Vykstant talibų puolimui, Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer pareiškė, kad svarbiausias prioritetas yra saugiai grąžinti žmones į Vokietiją.

Čekija taip pat evakuoja savo ambasadą ir pažadėjo pasirūpinti jos vietiniais darbuotojais bei padėti išvykti afganų vertėjams su šeimomis.

Albanija laikinai priims afganus, bėgančius nuo Talibano puolimo Afganistane, informuoja naujienų agentūra DPA. Albanijos premjeras Edis Rama sekmadienį feisbuke rašė, kad JAV paprašė priimti pabėgėlius iš Afganistano. Būdama NATO narė, Albanija jaučiasi įpareigota suteikti pagalbą. Vėliau pabėgėliai bus perkelti į JAV, rašo ELTA. Premjeras pažymėjo, kad padėti žmonėms, kuriems reikalinga pagalba, yra jo šalies tradicija, o XX a. Albanija priėmė nacių persekiojamus žydus.

Albanija NATO nare tapo 2009 m.

Perėmė karinę bazę

Talibanas popiet paskelbė, kad užėmė Afganistano Bagramo oro bazę ir kalėjimą, sekmadienį informavo britų transliuotojas BBC.

Šią bazę, esančią keliasdešimties km atstumu nuo Kabulo, daugelį metų aktyviai naudojo JAV kariuomenė: vienu metu Bagrame galėjo būti iki 10 tūkstančių karių. Maždaug prieš mėnesį ji buvo perduota Afganistano kariuomenei.

Taip pat talibai perėmė netoli tos bazės esančio kalėjimo kontrolę ir išlaisvino iš ten savo šalininkus. Pasak BBC, tame kalėjime buvo apie 5 tūkst. Talibano šalininkų.

Rusija: planuojamas skubus JT Saugumo Tarybos posėdis dėl Afganistano

Rusija bendradarbiauja su kitomis šalimis, rengiamasi skubiam Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžiui dėl Afganistano, Talibanui pasiekus šios šalies sostinės prieigas, sekmadienį pranešė rusų užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Zamiras Kabulovas.

„Dirbame su tuo“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Z. Kabulovas, pranešęs, kad planuojamas toks posėdis.

Rusija, Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Kinija yra nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės.

Kiek anksčiau Z. Kabulovas sakė, kad Maskva neplanuoja evakuoti savo ambasados Kabule, ir nurodė, jog Rusija ir kitos šalys, kurių jis neįvardijo, sulaukė Talibano patikinimo, kad jų ambasados bus saugios.

Rusijos parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad padėtis Afganistane reikalauja JT Saugumo Tarybos „skubaus įsikišimo“.

„Svarbu užkirsti kelią naujai humanitarinei katastrofai“, – jį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

JAV ir kitos šalys skubėjo evakuoti savo piliečius iš sostinės, Talibano kovotojams sekmadienį pasiekus Kabulo prieigas.

Talibanas yra ant visiško karinio Afganistano kontrolės perėmimo slenksčio, nors kovotojų atstovas sakė, kad jiems liepta neįžengti į sostinę Kabulą.

Kabulo gyventojai pranešė matę, kad kovotojai įžengė į kai kuriuos priemiesčius.

Talibams liepta nežengti į Kabulą

Talibų kovotojams sekmadienį buvo liepta laukti prie Kabulo vartų ir nežengti į šį miestą, pranešė Talibano atstovas.

Talibanas toliau stiprina savo pozicijas aplink Kabulą – užėmė daugiau didelių Afganistano miestų, o izoliuota sostinė liko vieninteliu stambiu vyriausybės kontroliuojamu miestu, rašo BNS.

„Islamo emyratas nurodo visoms savo pajėgoms stovėti prie Kabulo vartų, nebandyti įžengti į miestą“, – tviteryje parašė Talibano atstovas, nors kai kurie gyventojai pranešė, kad sukilėliai taikiai įžengė į kai kuriuos sostinės priemiesčius.
Talibano kovotojai sparčiai užima teritorijas Afganistane

Trys afganų pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad talibų yra sostinės Kalakano, Karabago ir Pagmano rajonuose.

Kovotojai žadėjo neimti Kabulo „jėga“, tačiau sostinėje buvo girdėti atsitiktinių šūvių.

„Niekieno gyvybei, turtui ir orumui nebus padaryta žalos, o Kabulo piliečių gyvybei nekils pavojus“, – sakė Talibanas.

Užimti kiti dideli miestai

Izoliuota sostinė liko vieninteliu stambiu vyriausybės kontroliuojamu miestu. Talibanas sekmadienį toliau stiprino savo pozicijas aplink Kabulą – užėmė daugiau didelių Afganistano miestų.

Talibai ankstų sekmadienį užėmė rytinį Džalalabadą, o vos keliomis valandomis anksčiau – šiaurinės Balcho provincijos sostinę Mazari Šarifą, kur karo vadas ir buvęs viceprezidentas Abdulas Rashidas Dostumas buvo sutelkęs jam ištikimas sukarintas pajėgas, griežtai nusistačiusias prieš Talibaną, rašo BNS.

Vėliau sekmadienį vienas afganų deputatas ir talibai pranešė, kad buvo užimta Vardako provincijos sostinė, esanti vos už 90 km į vakarus nuo Kabulo.

Talibano puolimo mastas ir sparta apstulbino afganistaniečius ir JAV vadovaujamą Aljansą, skyrusį milijardus šiai šaliai, kai Talibano režimas buvo nuverstas per karinę intervenciją po Rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose prieš 20 metų.

Artėjant JAV prezidento Joe Bideno nustatytam galutiniam terminui išvesti paskutines amerikiečių pajėgas iš Afganistano, talibams pasiduodavo pavieniai afganistaniečiai kariai, daliniai ir net ištisos divizijos. Taip į kovotojų rankas patenka vis daugiau transporto priemonių, ginkluotės ir karinės įrangos, leidžiančios jiems dar labiau spartinti savo žaibišką puolimą.
Talibano kovotojai

„Pabudome šįryt su baltomis Talibano vėliavomis visame mieste. Jie atėjo be kovų“, – nurodė vietos gyventojas Ahmadas Wali, patvirtindamas socialiniuose tinkluose Talibano paskelbtą pareiškimą.

Atrodo, kad Afganistano prezidento Ashrafo Ghani vyriausybei lieka nedaug galimybių Talibanui faktiškai apsupus Kabulą: arba ruoštis kruvinai kovai dėl sostinės, arba kapituliuoti.

Šeštadienį A. Ghani pareiškė, kad šalies ginkluotųjų pajėgų remobilizacija yra „aukščiausias prioritetas“.

Jis neužsiminė ketinąs atsistatydinti arba prisiimti atsakomybę dėl susiklosčiusios padėties, bet sakė, kad vyksta „konsultacijos“, mėginant užbaigti karą.

„Vykdydamas istorinę misiją neleisiu mūsų tautai primestam karui sukelti daugiau mirčių“, – rimtu tonu sakė A. Ghani, sėdėjęs šalia Afganistano vėliavos.
Talibano kovotojai sparčiai užima teritorijas Afganistane - 3

„Dėl to pradėjau plačias konsultacijas vyriausybėje su vyresniaisiais, politiniais lyderiais, liaudies atstovais ir tarptautiniais partneriais, kad būtų pasiektas protingas ir aiškus politinis sprendinys, kuriuo būtų numatyta taika ir stabilumas Afganistano žmonėms“, – pridūrė jis.

Tačiau Mazari Šarifo ir Džalalabado praradimas yra didžiuliai vienas po kito suduoti smūgiai A. Ghani ir jo vyriausybei.

Todėl dabar bet kokiose derybose dėl sostinės pasidavimo visos kortos yra Talibano, kuris turi kovotojų už mažiau nei valandos kelio nuo Kabulo, rankose.

JAV prezidentas J. Bidenas įsakė dislokuoti papildomus 1 000 amerikiečių karių, kurie padės užtikrinti ambasados darbuotojų ir tūkstančių afganų, kurie dirbo Amerikos pajėgoms ir dabar bijo Talibano keršto, skubią evakuaciją iš Kabulo.
Virš Kabulo skraidė sraigtasparniai
Jie prisijungs prie 3 tūkst. amerikiečių karių, pasiųstų į Afganistaną pastarosiomis dienomis, ir tūkstančio dar likusių šalyje po to, kai J. Bidenas gegužę paskelbė apie galutinį karinių pajėgų išvedimą iki rugsėjo 11 dienos.

Sekmadienį JAV ambasadoje Kabule leidosi sraigtasparniai, o kompleksą palieka diplomatinės mašinos. JAV pareigūnai anksčiau sakė, kad diplomatai viduje pradėjo naikinti slapto pobūdžio dokumentus.

JK premjeras dėl krizės Afganistane ketina atšaukti iš atostogų parlamentą

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ketina atšaukti iš vasaros atostogų parlamentą dėl Afganistane besiklostančios krizės, sekmadienį informavo britų žiniasklaida.

Parlamentarai tikriausiai bus sušaukti į skubius svarstymus, kokių veiksmų turėtų imtis JK, per du dešimtmečius karo netekusi 457 karių, televizijai „Sky News“ ir naujienų agentūrai „Press Association“ pranešė šaltiniai Dauningo gatvėje.

Talibano kovotojai sekmadienį pasiekė Kabulo apylinkes ir priartėjo prie viso Afganistano užėmimo jėga. Tokios aplinkybės paskatino britų politikus raginti paskutinę minutę surengti intervenciją.

Konservatorius parlamentaras Tobias Elwoodas, einantis Bendruomenių Rūmų Gynybos komiteto pirmininko pareigas, paragino B. Johnsoną „dar kartą pagalvoti“ apie įsikišimą.

„Mums nuolat mažėja galimybių pripažinti, kur nusiris ši šalis kaip žlugusi valstybė“, – sakė jis radijui „Times Radio“.

„Vien todėl, kad amerikiečiai to nedarys, dar nereiškia, kad turėtume būti pririšti prie savo artimiausio saugumo sąjungininko mąstysenos, politinio sprendimo, ypač jeigu jis toks neteisingas“, – pridūrė T. Ellwoodas.

„Galėtume užkirsti tam kelią, kitaip istorija mus labai, labai griežtai įvertins dėl to, kad nesikišome“, – perspėjo jis.

Pasak T. Ellwoodo, vyriausybė galėtų dislokuoti Karališkojo jūrų laivyno lėktuvnešį „HMS Queen Elizabeth“, kuris galėtų suteikti afganų vyriausybei paramos iš oro.

Parlamentaras padėtį Afganistane pavadino „didžiausia politikos fiasko nuo Sueco“ krizės laikų.

„Šokiruojanti“ padėtis

B. Johnsonas penktadienį pažadėjo, kad JK „neatsuks nugaros“ Afganistanui, nors ir patvirtino, kad dauguma ambasados darbuotojų bus evakuota, greitai artėjant Talibano kovotojams.

Vis tik vyriausybės vadovas paragino surengti intervenciją raginančius politikus „realistiškai įvertinti JK, ar bet kurios kitos galybės, pajėgumus primesti karinį sprendimą Afganistanui“.

Islamistams užimant vis daugiau miestų, Britanija dislokuoja apie 600 karių, siekdama padėti evakuoti apie 3 tūkst. savo piliečių iš karo draskomos šalies. B. Johnsonas pažymėjo, kad į JK sugrįš „absoliuti dauguma“ Kabule likusių ambasados darbuotojų.

Tuo metu opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris prisijungė prie raginančiųjų atšaukti parlamentą iš atostogų ir savo pareiškime nurodė: „Padėtis Afganistane yra tikrai šokiruojanti ir atrodo, kad ji kas valandą prastėja.“

„Žlungant Afganistanui vyriausybė tylėjo, o tai, be abejo, turės pasekmių mums čia, JK“, – pabrėžė K. Starmeris.

„Mums reikia atšaukti [iš atostogų] parlamentą, kad vyriausybė galėtų informuoti parlamento narius apie tai, kaip ji planuoja bendradarbiauti su sąjungininkais, siekiant išvengti humanitarinės krizės ir sugrįžimo į laikus, kai Afganistanas buvo ekstremistų bazė“, – pridūrė opozicijos lyderis.

Pasak B. Johnsono, dauguma Afganistane dar buvusių britų karių, dalyvavusių NATO misijoje toje šalyje, paliko ją praėjusį mėnesį.

Finansiškai konfliktas Britanijai atsiėjo apie 40 mlrd. svarų sterlingų (46,7 mlrd. eurų).

2014 metais britų misija Afganistane, vykdyta daugiausiai neramioje pietinėje Helmando provincijoje, perėjo nuo kovinės operacijos prie paramos Afganistano nacionalinėms pajėgoms. Tuomet šalyje buvo dislokuota maždaug 750 JK karių.

NATO: politinio sprendimo Afganistanui „reikia skubiau nei kada nors anksčiau“

NATO sekmadienį pareiškė, kad rasti politinį Afganistano konflikto sprendimą reikia „skubiau nei kada nors anksčiau“, Talibanui pasiekus Kabulo priemiesčius ir rengiantis perimti valdžią.

„Mes remiame Afganistano pastangas rasti politinį konflikto sprendimą, kurio dabar reikia skubiau nei kada nors anksčiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas iš 30 šalių vienijančio aljanso.

„NATO nuolat stebi įvykius Afganistane“, kovotojams po intensyvaus puolimo priartėjus prie sostinės, nurodė pareigūnas.

„Padedame tęsti operacijas Kabulo oro uoste, kad Afganistanas būtų sujungtas su pasauliu, – pridūrė jis. – Taip pat tęsiame savo diplomatinę misiją Kabule. Mūsų personalo saugumas yra svarbiausias prioritetas; koreguojame veiksmus atsižvelgdami į padėtį.“

Talibai priartėjo prie valdžios perėmimo slenksčio, NATO išvedus savo pajėgas JAV prezidento Joe Bideno sprendimu.

Radikalių islamistų judėjimas pareiškė norįs per kelias ateinančias dienas „taikiai perimti“ valdžią Afganistane.

Afganistano valdžia pranešė, kad vykdomos derybos, siekiant išvengti kraujo praliejimo Kabule ir perduoti valdžią „pereinamojo laikotarpio vyriausybei“.

JAV ir JK į Kabulą yra sugrąžinusios tūkstančius karių; jie padėta evakuoti ambasadų darbuotojus ir su Vakarų valstybių pajėgomis bendradarbiavusius afganus, bijančius talibų keršto.

Prancūzija sekmadienį pareiškė prioritetu laikanti kelių šimtų savo piliečių repatriaciją ir saugumą, Eliziejaus rūmams padėtį įvertinus kaip „keliančią didelį nerimą“.

Talibano kovotojai apsupo Afganistano sotinę po stulbinančio vyriausybinių ir jas remiančių sukarintų pajėgų sutriuškinimo vos per 10 dienų.

Talibams užėmus Kabulą, islamistų judėjimas, nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje, sugrįžtų į valdžią.

Rusijos ambasada Kabule: A. Ghani pabėgo iš prezidento rūmų

Maskvos duomenimis, Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo iš savo rūmų sostinėje, sekmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Rusijos ambasados Kabule atstovas Nikita Iščenka, Talibano kovotojams apsupus miestą. Užsienio žiniasklaida skelbia, kad jis jau paliko Afganistaną.

„Kiek mums žinoma, jis pabėgo iš prezidento rūmų“, – sakė pareigūnas, atsakydamas į klausimą, ar Maskva gali patvirtinti, kad A. Ghani sutiko perduoti valdžią.

Sekmadienį Talibano kovotojai priartėjo prie Kabulo ir, kaip pranešama, pradėjo derybas su dabartine Afganistano vyriausybe dėl valdžios perdavimo.

Anksčiau Dušanbė įsikūrusi naujienų agentūra „Asia Plus“, remdamasi šaltiniu Kabulo administracijoje, informavo, jog A. Ghani paliko savo postą ir išskrido į Tadžikistaną kartu su keliais aukšto rango pareigūnais.

Vėliau apie valstybės vadovo išvykimą iš šalies pranešė ir afganų televizija „TOLO News“.

Tokie pranešimai oficialiai kol kas nepatvirtinti.

Talibanas yra ne kartą pareiškęs, kad bet koks Afganistano krizės sprendinys turi apimti A. Ghani atstatydinimą.

Afganistano prezidentas A. Ghani paliko šalį, patvirtino Kabulas

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani sekmadienį paliko šalį, Talibano kovotojams apsupus sostinę Kabulą po stulbinančio vyriausybės pajėgų sutriuškinimo.

„Facebook“ vaizdo įraše patvirtino taikos procesui vadovaujantis Abdullah Abdullah.

Talibai užėmė Afganistano prezidento rūmus, apšaudytas Kabulo oro uostas

Į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus, informuoja TASS.

Afganistano vyriausybė nepatvirtino, kad talibai iš tiesų šeimininkauja prezidentūroje, tačiau Talibano kovotojai paskelbė per kelias valandas visiškai užimsiantys Afganistano sostinę Kabulą.

Iš šalies pasitraukus prezidentui ir kitiems aukšto rango pareigūnams Kabule įsikūrė Aukštoji nacionalinio susitaikymo taryba, kuriai iškeltas tikslas „užkirsti kelią chaosui ir taikiai perduoti valdžią“. Organizacijos sudėtyje yra jos pirmininkas Abdullah Abdullah, buvęs šalies prezidentas Hamidas Karzaius ir Afganistano islamo partijos vadovas Gulbuddinas Hekmatyaras.

JAV ambasadorius iš ambasados pastato buvo evakuotas į Kabulo oro uostą, o prieš palikdami diplomatijos misiją amerikiečiai pasiėmė ir savo šalies vėliavą.

JAV ambasados Afganistane puslapyje teigiama, kad saugumo situacija Kabule greitai kinta ir pranešama, kad buvo apšaudytas oro uostas. Amerikiečiai svarsto siųsti papildomas pajėgas, kad apsaugotų diplomatus.

Respublikonų partija pareiškė, kad tai, kas vyksta dabar, yra „prezidento Joe Bideno Saigonas“, turėdami omenyje skubų JAV pajėgų pasitraukimą iš Vietnamo 1975 m.

Liudininkai pasakoja, kad Kabule tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė dideli kamščiai. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo pėsčiomis.

Kas spėjo, iš bankų išsiėmė visas santaupas. Feisbuke žmonės dalinosi nuotraukos, kuriuose matoma, kaip uždažomi moterų atvaizdai ant kai kurių Kabulo parduotuvių ir grožio salonų.

Gyventojai baiminasi, kad į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1428)