Azerbaidžane gimęs Telmanas Ismailovas, anksčiau užsitraukęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino nemalonę, šio mėnesio pradžioje buvo suimtas Podgoricoje pagal Maskvos išduotą tarptautinį arešto orderį jo ekstradicijai.

Šią savaitę Vidaus reikalų ministerijai suteikus jam prieglobstį, T. Ismailovas buvo paleistas iš areštinės, naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Milošas Vuksanovičius.

„Ismailovui suteikta tarptautinė apsauga dėl persekiojimo šalyje, ieškančioje jo dėl politinių pažiūrų“, – pareiškė ministerija.

Pasak vietos žiniasklaidos, rusų teisėsauga įtaria, kad T. Ismailovas sumokėjo 2 mln. dolerių (1,7 mln. eurų) už dviejų verslininkų nužudymą Maskvoje 2016 metais.

M. Vuksanovičiaus teigimu, jo klientas yra „Rusijos politinio ir ekonominio persekiojimo auka“.

Advokatas nurodė, kad dar iki savo arešto T. Ismailovas buvo pasiprašęs prieglobsčio Juodkalnijoje, kur jo sūnui Alekperui Ismailovui priklauso lošimo namai.

Magnatas Maskvoje yra pastatęs didžiulį prekybos centrą, kritikuotą dėl numanomo saugos normų nesilaikymo ir prekybos suklastotomis prekėmis.

Vėliau, kai 2009 metų gegužę T. Ismailovas iškilmingai atidarė prabangų viešbutį Turkijoje, jis vėl užsitraukė V. Putino, pažėrusio tiradą apie prekių padirbinėjimą, rūstybę.

Po kelių mėnesių minėtas prekybos centras Maskvoje buvo uždarytas, o pats T. Ismailovas paliko Rusiją.