Rinkimų rezultatai greičiausiai nulems jėgų pusiausvyrą Balkanų šalyje prieš birželį vyksiančius pirmalaikius parlamento rinkimus. Jie bus surengti po kelis mėnesius trukusios aklavietės, susidariusios rugpjūtį žlugus vyriausybei.

Penkerių metų kadencijai renkamas prezidentas Juodkalnijoje daugiausia atlieka reprezentacines funkcijas, o didžioji dalis politinės valdžios priklauso ministrui pirmininkui.

Rinkimų apylinkės užsidarys 21 val. (Lietuvos laiku). Neoficialių rezultatų paskelbimo tikimasi sulaukti vėlų sekmadienį.

Antrasis rinkimų turas surengtas praėjus dviem savaitėms po pirmojo, kuriame M. Djukanovičius įveikė daugybę oponentų, kurie vylėsi supurtyti politinę areną. Jis surinko 35 proc. balsų, o jo pagrindinis varžovas Jakovas Milatovičius – 29 proc.

Politikos apžvalgininkai palaiko J. Milatovičių, proeuropietiškų pažiūrų ekonomistą.

Pasak jų, jis gali patraukti daug rinkėjų, laukiančių pokyčių po M. Djukanovičiaus ir jo Socialistų demokratinės partijos (DPS) dešimtmečius trunkančio valdymo.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad tapsiu naujuoju šalies prezidentu, kad šiandien Juodkalnijos piliečiai išsiųs dabartinį prezidentą į politinę praeitį“, – prieš atiduodamas savo balsą sekmadienį sakė J. Milatovičius.

DPS ne kartą patyrė nesėkmę nuo 2020-ųjų, kai parlamento rinkimuose patyrė pirmąjį rimtą pralaimėjimą,

Nuo tada Juodkalniją ištikdavo įvairios krizės, per kurias žlugo dvi vyriausybės.

M. Djukanovičius, kurį rėmė autokratinis buvęs Serbijos lyderis Slobodanas Miloševičius, buvusiai Jugoslavijos respublikai pradėjo vadovauti 1991 m., kai jam buvo vos 29-eri.

Tačiau Serbijai vis labiau slenkant į tarptautinės arenos užribį, M. Djukanovičius pasuko į Vakarus, nutraukė ryšius su Belgradu ir padėjo paskelbti Juodkalnijos nepriklausomybę 2006 m.

Vadovaujant M. Djukanovičiui ir jo partijai, Juodkalnija įstojo į NATO, pradėjo derybas dėl narystės Europos Sąjungoje ir atsitraukė nuo Rusijos įtakos.

Po balsavimo sekmadienį M. Djukanovičius pažadėjo ir toliau siekti šaliai ateities Europoje.

Tačiau jo partijos valdymą temdo įtarimai dėl plačiai paplitusios korupcijos ir sąsajų su organizuotu nusikalstamumu, kuriuos M. Djukanovičius neigia.

Prieš sekmadienio balsavimą M. Djukanovičius ne kartą abejojo, ar 36-erių J. Milatovičius ir jo partija „Europa dabar“ gali užtikrinti Juodkalnijai ateitį ES, ir kaltino jį pažeidžiamumu Serbijos įtakai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją