„NATO užsienio reikalų ministrai ką tik priėmė istorinį sprendimą pradėti prisijungimo derybas su Juodkalnija, kad ji taptų 29-ąja nare“, - sakė Šiaurės Atlanto aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Tai gera diena Juodkalnijai, Vakarų Balkanams ir visam Aljansui“, – sakė J.Stoltenbergas, kurio žodžius palydėjo 28–ių NATO valstybių užsienio reikalų ministrų, susirinkusių į atvirą posėdį patvirtinti šio sprendimo, plojimai.

„Jis aiškiai parodo, kad NATO durys atviros, (ir sustiprina)... mūsų taikios ir vieningos Europos viziją“, – sakė NATO vadovas.

Juodkalnijos diplomatijos vadovas Igoris Lukšičius savo ruožtu sakė, kad šis NATO sprendimas atspindi didžiules jo šalies pastangas modernizuotis ir atitikti vakarietiškas pilietinės visuomenės normas.

„Šiandien pradedame naują skyrių... Tai didi diena mano šaliai ir Aljansui“, – pabrėžė jis.

„Tai puikios naujienos Vakarų Balkanams, jų vienybei ir saugumui“, – pridūrė I.Lukšičius.

Rusija pareiškė, kad planuojamas sprendimas dėl Juodkalnijos yra „rimtas euroatlantinio bloko smūgis“.

„Tokio pobūdžio iniciatyva turi tikrą potencialią sukelti konfrontaciją. Ji neskatins taikos ir stabilumo Balkanuose arba apskritai Europoje, – pabrėžė Maskva. – Ji tik dar labiau komplikuos Rusijos ir NATO ryšius.“

Ta maža Balkanų šalis, turinti tik kiek daugiau negu 600 tūkst. gyventojų, tapo nepriklausoma 2006 metais po buvusios Jugoslavijos kruvino subyrėjimo.

Anksčiau Juodkalnija buvo sudariusi federaciją su Serbija – ilgamete Rusijos sąjungininke, kurią Maskva visada laikė didelės slaviškosios šeimos dalimi.

1999 metais NATO vadovaujama aviacijos bombardavimo kampanija privertė Serbijos pajėgas pasitraukti iš maištingos Kosovo provincijos, kuri pasiskelbė nepriklausoma 2008 metais.