Sesijos bendruosiuose debatuose aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB8) vardu pasisakęs Lietuvos nuolatinis atstovas JT ambasadorius Rytis Paulauskas Generalinėje Asamblėjoje pažymėjo: „Rusija ir jos bendrininkė Baltarusija yra visiškai atsakingos už karą ir humanitarinę krizę.

Siunčiame aiškią žinią Rusijai: reikalaujame griežtai laikytis tarptautinės teisės, taip pat – saugoti civilius, užtikrinti savalaikę ir netrukdomą humanitarinės pagalbos prieigą ir humanitarinės pagalbos personalo saugumą bei – ypač svarbu – nuosekliai laikytis susitarimų dėl saugaus humanitarinio judėjimo garantijų įgyvendinimo, atvėrus humanitarinius koridorius. Saugaus humanitarinio praėjimo teisės užtikrinimas yra bekompromisis.“

Lietuva kartu su Europos Sąjunga (ES) ir tarpregioninėmis partnerėmis labai aktyviai prisidėjo prie rezoliucijos rengimo ir paramos telkimo.

Rezoliucijoje reikalaujama nedelsiant nutraukti Rusijos Federacijos karo veiksmus prieš Ukrainą, ypač bet kokius išpuolius prieš civilius gyventojus ir civilinius objektus, įtvirtinta, kad civiliai, įskaitant humanitarinį personalą, žurnalistus ir pažeidžiamoje padėtyje esančius asmenis, moteris ir vaikus, medicinos ir humanitarinį personalą, būtų visiškai apsaugoti.

Rezoliucijoje iš Rusijos Federacijos reikalaujama nedelsiant nutraukti Mariupolio apgultį, kuri lemia absoliučiai katastrofišką civilių gyventojų padėtį ir užkerta kelia evakuacijos pastangoms.

Stiprus rezoliucijos aspektas – reikalavimas, kad šalys laikytųsi savo įsipareigojimų užtikrinti saugią ir nekliudomą humanitarinės pagalbos prieigą, galimybę civiliams saugiai ir nevaržomai patekti į paskirties vietas už Ukrainos ribų, palengvinti greitą, saugią ir netrukdomą humanitarinės pagalbos prieigą tiems, kuriems jos reikia Ukrainoje, siekiant apsaugoti visus civilius.

Ja valstybės narės raginamos visa apimtimi finansuoti 2022 m Jungtinių Tautų humanitarinio reagavimo planą, taip pat skirti lėšų pagal Jungtinių Tautų skubų kreipimąsi dėl humanitarinės pagalbos Ukrainoje bei regioninį reagavimo planą Ukrainai ir jos kaimyninėms šalims dėl pagalbos pabėgėliams.

Rezoliucijoje pakartotas prašymas JT Neatidėliotinos pagalbos koordinatoriui, kaip yra įpareigota kovo 2 d. priimtos JTGA rezoliucijos dėl agresijos prieš Ukrainą pagrindu, skubiai pateikti ataskaitą apie humanitarinę padėtį Ukrainoje ir humanitarinį atsaką, o Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui – reguliariai informuoti Generalinę Asamblėją apie šios rezoliucijos įgyvendinimą atnaujinus šią vienuoliktąją neeilinę specialiąją Generalinės Asamblėjos sesiją valstybių narių prašymu.

Rezoliucija priimta po dramatiškų diskusijų ir įveikus procedūrinius kliuvinius, Pietų Afrikai pateikus ir „alternatyvų“ rezoliucijos tekstą (kone identišką visišką nesėkmę Saugumo Taryboje neseniai patyrusiam Rusijos tekstui). Balsavimo dėl jo GA nebuvo, Asamblėjos narių daugumai procedūriniu balsavimu paprieštaravus veiksmui dėl šio dokumento.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)