JAV ir Damasko sąjungininkė Rusija pateikė konkuruojančius rezoliucijų projektus dėl klausimo, ar Jungtinio tyrimų mechanizmo (JIM), įpareigoto ištirti Sirijoje įvykdytas nuodingųjų dujų atakas, mandatas turi būti pratęstas dar metams.

Per derybas nesugebėjus išspręsti nesutarimų Maskva ir Vašingtonas inicijavo Saugumo Tarybos balsavimą dėl abiejų projektų, likus kelioms valandoms iki JIM įgaliojimų pabaigos vidurnaktį.

Diplomatai sakė numatantys, kad Rusija blokuos JAV parengtą dokumentą. Tokiu atveju Maskva būtų jau dešimtą kartą pasinaudojusi Saugumo Taryboje turima veto teise, kad užblokuotų veiksmus prieš jos sąjungininkę Siriją.

Tuo tarpu Rusijos parengtas tekstas veikiausiai nesurinks devynių balsų, kad būtų priimtas, pridūrė diplomatai.

„Jungtinės Valstijos tikisi, kad Saugumo Taryba bus vieninga cheminių ginklų naudojimo prieš civilius akivaizdoje ir pratęs šios kritiškai svarbios grupės darbą“, – sakoma JAV misijos pareiškime.

„To nepadarius būtų tik suteiktas pritarimas tokiems žiaurumams, taip pat būtų tragiškai nuvilti Sirijos žmonės, nukentėję nuo šių pasibjaurėtinų veiksmų“, – pridūrė Vašingtonas.

Rusija griežtai kritikavo JIM, savo naujausioje ataskaitoje apkaltinusį Sirijos oro pajėgas dėl zarino dujų atakos prieš opozicijos kontroliuotą Chan Šeichūno miestelį, pareikalavusios daugybės žmonių gyvybių.

Balandžio 4-ąją įvykdyta ataka sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, kai buvo paskelbta nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose matyti mirštantys vaikai. Keliomis dienomis vėliau Jungtinės Valstijos sudavė sparnuotųjų raketų smūgį vienai Sirijos oro pajėgų bazei, iš kurios esą buvo surengta ataka Chan Šeichūne.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai dėl šios atakos kaltina prezidento Basharo al Assado vyriausybę, bet Sirija neigia naudojusi cheminius ginklus, o jos poziciją tvirtai palaiko Rusija.

Pergalė naudojantiems cheminius ginklus

Savo rezoliucijos projekte Rusija teigia, kad komisijos išvados dėl Chan Šeichūno turi būti įšaldytos ir kad JIM turi atlikti naują „nuodugnų ir kokybišką tyrimą“, pratęsus šios grupės įgaliojimą dar metams.

Spalio pabaigoje per Tarybos balsavimą Rusija vetavo JAV parengtą rezoliuciją dėl JIM darbo pratęsimo metams. Maskva argumentavo nenorinti spręsti dėl komisijos likimo, kol nepateikta ataskaita dėl atakos Chan Šeichūne.

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija tvirtino, kad JIM turėtų būti leista tęsti darbą ir kad būtina ištirti dešimtis kitų cheminių ginklų panaudojimo Sirijoje atvejų.

Britanija sakė, kad užbaigti tyrimą reikštų, kad cheminių atakų Sirijoje vykdytojai liks nenubausti.

„Vieninteliai nugalėtojai būtų žmonės, norintys Sirijoje naudoti cheminius ginklus – tai yra, Assado režimas ir „Daesh“, Manau, visi Saugumo Taryboje šautume sau į koją, jeigu leistume, kad taip nutiktų“, – sakė Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas.

„Daesh“ yra džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) arabiškas akronimas.

Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia šią savaitę sakė, kad sprendimas nutraukti tyrimą dėl cheminių ginklų Sirijoje „gali pasiųsti blogą signalą, bet būdas, kokiu dabar atliekamas šis tyrimas, siunčia dar blogesnį signalą“.

JT ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) bendra komisija 2015 metais buvo įkurta Rusijos ir Jungtinių Valstijų bei sulaukė vienbalsio Saugumo Tarybos palaikymo. Jos mandatas buvo pratęstas praeitais metais.

Kad Taryba priimtų rezoliuciją, reikalingi mažiausiai devyni balsai, bet penkios valstybės – Rusija, Kinija, Britanija, Prancūzija ir JAV – turi teisę blokuoti bet kokį dokumentą.