„Per naktį tyrusi genomo seką, JK Sveikatos apsaugos agentūra patvirtino, kad JK buvo nustatyti du COVID-19 atvejai su mutacijomis, atitinkančiomis B.1.1.529 (omikron) variantą“, – sakoma vyriausybės pranešime.

„Abu atvejai yra susiję tarpusavyje bei susiję su kelionėmis į PAR“, – sakoma pranešime.

Vienas atvejis nustatytas Anglijos centrinėje dalyje įsikūrusiame Notingeme, o kitas – į rytus nuo Londono esančiame Čelmsforde, pranešė pareigūnai.

„Nedelsdami ėmėmės priemonių, o šie asmenys šiuo metu izoliuojasi, kol vyksta kontaktų atsekimas“, – sakoma sveikatos apsaugos sekretoriaus Sajido Javido pranešime.

Sveikatos apsaugos sekretorius pridūrė, kad vyriausybė į kelionių „raudonąjį sąrašą“ nuo sekmadienio 4.00 val. vietos (06.00 val. Lietuvos) laiku įtrauks dar keturias Afrikos šalis – Malavį, Mozambiką, Zambiją ir Angolą.

Didžioji Britanija jau yra uždraudusi keliones iš šešių pietų Afrikos regiono šalių: PAR, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

Anksčiau pandemijos metu JK vyriausybė buvo sulaukusi daug kritikos dėl taikytos kelionių ir karantino politikos, kai ji paliko sienas atviras užsienio keliautojams, net išaugus užsikrėtimo lygiui.

„Tai ryškus priminimas, kad dar pandemija dar nesibaigė, – pridūrė S. Javidas, ragindamas visuomenę skiepytis stiprinančiosiomis vakcinų nuo COVID-19 dozėmis. – Jei reikės, nedvejodami imsimės tolesnių veiksmų“.