Pasak sveikatos ekspertų, ieškoti atsakymų Izraelyje būtų visai racionalu, kadangi abi šalys buvo vienos greičiausiai pasaulyje paskiepijusių savo gyventojus ir panašiai greitai panaikinusių karantino apribojimus.

Birželį Izraelyje atvejų skaičius vėl staigiai išaugo – kaip ir dabar JK, kuri ką tik pranešė apie didžiausią kasdienį infekcijų šuolį per tris mėnesius.

Izraelio atsakas į atsinaujinusį protrūkį buvo agresyvi revakcinacijos programa, kuri, regis, per kelias savaites numalšino didžiąją protrūkio dalį.

Ir nors esama daugybės papildomų kintamųjų, kad būtų galima daryti skubotas išvadas – nuo vakcinos tipo ir vakcinacijos laiko iki amžiaus grupių prioritetizavimo, socialinės distancijos taisyklių ir kaukių nešiojimo, – Izraelis gali pasiūlyti JK vieną gerą pamoką: žmonės turi gauti stiprinamuosius skiepus.

„Izraelis buvo pirmoji šalis, paskelbusi masinės vakcinacijos kampaniją, ir pirmoji patyrusi visą silpnėjančio imuniteto poveikį“ bei dėl jo atsiradusį masinį pažeidžiamumą, sakė Ranas Baliceris, Tel Avive įsikūręs Izraelio nacionalinės COVID-19 patariamosios komandos pirmininkas.

Kitos šalys, kurios pasiskiepijo vėliau, galiausiai pereis tą patį, „nebent pasinaudos mūsų įgyta patirtimi ir apsvarstys revakcinaciją“, pridūrė jis.

Didžioji Britanija rugsėjo pabaigoje taip pat pradėjo revakcinacijos programą. Joje gali dalyvauti 50 metų ir vyresni žmonės. Daugiausia dėmesio skiriama senyviems žmonėms, taip pat kitoms pažeidžiamoms grupėms.

Izraelyje revakcinacija nuo rugpjūčio 1 d. buvo siūloma 12 metų ir vyresniems žmonėms.

Remiantis „Bloomberg“ duomenimis, infekcijų antplūdis Jungtinėje Karalystėje reiškia, kad šalis lenkia kitas didžiąsias Europos valstybes tiek atvejų, tiek mirčių skaičiumi.

„Pradedame matyti požymių, kad hospitalizacijų ir mirčių skaičius auga, – antradienį žurnalistams sakė oficialus JK ministro pirmininko Boriso Johnsono atstovas Maxas Blainas. – Žinoma, augantį atvejų skaičių stebime labai atidžiai. Svarbiausia žinia, kurią turi suprasti visuomenė – revakcinacijos programa mums būtinai reikalinga.“

Izraelyje dabar, kai beveik 3,9 milijono iš 5,2 milijono turinčių teisę į revakcinaciją žmonių gavo trečiąją dozę, rimtų koronaviruso atvejų ir toliau mažėja.

„Galime atsargiai sakyti, kad numalšinome ketvirtąją bangą, deltos bangą, bet ji neatslūgs tol, kol neatslūgs“, – sekmadienį sakė Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas.

Dalintis
Nuomonės