Britų tarptautinės prekybos ministras Liamas Foxas per dviejų dienų vizitą Vašingtone susitiks su JAV kolega Robertu Lightizeriu. Pagal Europos Sąjungos taisykles Jungtinė Karalystė negali pasirašyti prekybos sutarties, kol nepaliks bloko.

L. Foxo teigimu, dar per anksti komentuoti galimos prekybos sutarties turinį.

Tiek įmonės, tiek profsąjungos perspėjo apie gresiančias rizikas tuo atveju, jeigu susitarimas būtų pasiektas per greitai. Tarptautinės prekybos departamento duomenimis, diskusijų metu dėmesys turėtų būti sutelktas į tai, kaip „britų ir JAV bendrovėms užtikrinti tikrumą, tęstinumą ir pasitikėjimo stiprinimą, Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES“.

L. Foxas pridūrė: „JK-JAV prekybos bei investicijų darbo grupės darbo dėka susipažinsime su vieni kitų problemomis ir nustatysime sritis, kuriose galėsime bendradarbiauti, taip stiprindami prekybos bei investicinius ryšius“.

Kaip pažymi Britų prekybos rūmų (BCC) direktorius Adamas Marshallas, nors BCC verslo grupės nariai ir pageidautų, kad JAV-JK derybų metu būtų kalbama apie tai, kaip sustiprinti tarpusavio prekybą, dabar dėmesys turėtų būti sutelktas į tai, kaip patobulinti „smulkius praktinius dalykus, tokius kaip muitinės procedūros“, o ne į išsamų prekybos susitarimą“.

Profsąjungos TUC ir „Unite“ taip pat išsakė susirūpinimą dėl skuboto JAV prekybinio susitarimo.

Tačiau nepriklausomas ekonomistas Michaelis Hughesas BBC tarnybai pareiškė, kad derybos su JAV šiuo etapu yra labai svarbus žingsnis.

„Dabar pravartu būti informuotiems apie kai kurias preliminarias idėjas ir kai kuriuos pagrindinius principus“, - sakė jis. Pasak ekonomisto, šios derybos, manoma, bus orientuotos į tokias sritis kaip finansinės paslaugos ir žemės ūkis.

Liepą JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė viltį, kad JAV ir Jungtinė Karalystė „labai greitai“ sudarys naują prekybos sutartį, kuri bus „labai stipri“ ir itin naudinga abiem šalims.