Jis teigė tuomet klausęs Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono. Šis esą prašė jo nesikišti į 2016 metų referendumo kampaniją. „Tai buvo klaida“, - dabar pabrėžė Komisijos vadovas. Esą nebuvo teisinga, kad ES elgėsi tyliai.

Paklaustas, kaip jo nuomone pasibaigs „Brexit“ procesas šis teigė neturintis jokių atsakymų. „Aš neturiu baimių, aš neturiu vilčių. Esu minėjęs, kad palyginti su britų parlamentu Egipto sfinksai atrodo atviresni. Jie arba išeis, arba pasiliks. Jei išeis, tai išeis, jei liks – tai liks“, – vilčių nepuoselėjo komisijos pirmininkas.

Taip J. C. Junckeris kalbėjo po to, kai Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas interviu Austrijos laikraščiui „Kleine Zeitung“ pareiškė, kad ir jam tenka kaltė dėl „Brexit“.

EK pirmininkas, kurio kadencija baigsis spalio pabaigoje, pridūrė: „Suklydau, kad tylėjau.“

V. Orbanas sakė, kad J. C. Junckeris Europos Komisijos pirmininku buvo išrinktas prieš britų valią.

„Tai prisidėjo prie anglų pojūčio, kad jų nepaisoma“, - teigė Vengrijos premjeras.

Į klausimą, ar ir J. C. Junckeriui tenka kaltė dėl „Brexit“, V. Orbanas atsakė: „Jam taip pat“.

Ragina atsakingai balsuoti EP rinkimuose

J. C. Junckeris paragino europiečius atsargiai pasverti savo balsavimą artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose, visuomenės apklausų rezultatams rodant tvirtėjančias populistinių ir nacionalistinių partijų pozicijas.

J.-C. Junckeris antradienį pasiūlė rinkėjams pirmiausia savęs paklausti, kaip atrodytų „Europos kraštovaizdis“ artimiausiais metais, jeigu visi balsuotų už ekstremistus.

EK pirmininkas pabrėžė, kad gegužės 23–26 dienomis vyksiantys Europos Parlamento rinkimai „yra didžiausi transnacionaliniai rinkimai pasaulyje“.

Jis taip pasmerkė politinius išpuolius prieš Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, lyginant jį su nacių diktatoriumi Adolfu Hitleriu ar sovietų diktatoriumi Josifu Stalinu, pavadindamas šias atakas „visiškai nepriimtinomis „ir „labai pasibjaurėtinomis“.

Visuomenės apklausos rodo, kad rinkėjų parama pagrindinėms partijoms mažėja, tačiau joms vis tiek pavyks išsaugoti EP kontrolę, tuo metu krašutiniųjų grupės turėtų gauti daugiau vietų Parlamente.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)