Vis dėlto J.-C. Junckeris interviu dienraščiui „Stuttgarter Zeitung“ pabrėžė, kad toks scenarijus būtų „sunkiai įsivaizduojamas“, ir sakė, kad tai būtų „pavėluotas istorijos pokštas“.

Britanija Europos Sąjungą turėtų palikti kovo 29 dieną, tačiau Londonas bando pakeisti kai kurias pernai pasiekto „Brexit“ susitarimo sąlygas. ES iš naujo derėtis atsisako.

Pasak J.-C. Junckerio, tik Britanija gali nuspręsti, ar nori paprašyti nukelti „Brexit'o“ datą, tačiau tai turėtų įvykti iki birželio pradžios, kai susirinks naujai išrinkti europarlamentarai.

Eiliniai EP rinkimai vyks 2019 metų gegužės 23–26 dienomis.

Nepireštarautų atidėjimui

Europos Sąjunga davė vieną aiškiausių ženklų iki šiol, kad leistų Didžiajai Britanijai atidėti savo išstojimą iš bloko.

Aklavietė „Brexit“ derybose tarp Londono ir Briuselio paskatino spėliones dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES atidėjimo, kuris numatytas kovo 29 d.

J. C. Junckerio teigimu, jei Didžiosios Britanijos vyriausybė paprašytų nukelti šalies išstojimą iš ES, prašymas, labai tikėtina, būtų patenkintas.

„Bet koks sprendimas prašyti daugiau laiko tenka Didžiajai Britanijai. Jei toks pageidavimas būtų išsakytas, niekas Europoje jam neprieštarautų. Jei klausiate, kaip ilgai gali būti atidėtas išstojimas, galvoje neturiu jokios nustatytos trukmės“, - sakė J. C. Junckeris.

Didžiosios Britanijos parlamentarai nepritaria premjerės Theresos May ir ES suderėtam „Brexit“ susitarimui dėl apsidraudžiamosios priemonės (Backstop), skirtos po „Brexit“ išvengti „kietos sienos“ tarp Airijos ir Šiaurės Airijos. Jie nori pakeitimų „Brexit“ sutartyje, bet ES nesutinka iš naujo derėtis.

Ieškant būdų išvengti „Brexito“ be susitarimo, pirmadienio vakarą Briuselyje susitiko ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier ir aukšto rango britų politikai.

Išstojimo iš ES departamento atstovas sakė, kad M. Barnier, generalinio prokuroro Geoffrey'io Coxo ir „Brexit“ sekretoriaus Stepheno Barclay'aus susitikimas, skirtas spręsti apsidraudžiamosios priemonės klausimą, „buvo produktyvus“.