„Hamarveinės turguje driokstelėjo smarkus sprogimas, – pranešė policijos pareigūnas Ibrahimas Mohamedas. – Šiuo metu neturime jokių detalių, tačiau toje vietoje, kur nugriaudėjo sprogimas, yra judrus turgus.“

I. Mohamedo teigimu, netoli to turgaus yra Mogadišo savivaldybės pastatų.

„Al Qaeda“ padalinys „al Shabaab“ siekia nuversti tarptautinės bendrijos remiamą Somalio vyriausybę Mogadiše.

Grupuotei susprogdinus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo devyni žmonės ir dar keli buvo sužeisti.

Afrikos Sąjungos pajėgos 2011 metais išstūmė „al Shabaab“ iš Mogadišo, bet grupuotė vis dar kontroliuoja dalį šalies teritorijos ir sostinėje bei kituose miestuose vykdo išpuolius prieš vyriausybės, kariškių bei civilinius taikinius.

Nušautas uosto direktorius

Užpuolikas pirmadienį nušovė Bosaso uosto, esančio Somalio pusiau autonominėje Puntlando valstijoje, direktorių maltietį, pranešė vietos saugumo pareigūnas.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė islamistų grupuotė „al Shabaab“.

„Ginkluotas asmuo nušovė Paulą Anthony Formosą, „DP World“ statybos projektų vadovą; jis buvo nužudytas uoste, o saugumo pajėgos nukovė žudiką įvykio vietoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos saugumo pareigūnas Mohamedas Dahiras.

Maltos pilietis P. A. Formosa vadovavo Dubajuje įsikūrusios „DP World“ dukterinės kompanijos „P&O Ports“ Bosaso padaliniui.

„Sprogimas įvyko netoli Mogadišo prekybos centro ir pareikalavo gyvybių bei (padarė) žalos. Patvirtinta devynių civilių žūtis, o dar keli (žmonės) buvo sužeisti“, – nurodė policijos pareigūnas Ahmedas Moalinas Ali.

„Teroristai sprogmenų prikrautą automobilį pastatė prie prekybos centro, kad nužudytų nekaltų civilių“, – sakė jis.

Pasak A. M. Ali, kai kurios aukos žuvo per sprogimą sugriuvusiame pastate.

„Mačiau keturis lavonus, ištrauktus iš po sugriuvusio namo nuolaužų, o dar trys lavonai gulėjo lauke, juos sudraskė sprogimas“, – sakė pirkėja Munira Abdukadir.

„Buvau netoli sprogimo vietos, bet likau gyvas, o keli žmonės buvo sužeisti; kai kurie šaukė, kol atvyko greitosios pagalbos automobiliai“, – sakė kitas liudininkas, Abdulahi Mohamedas.

Somalyje veiksmingos centrinės vyriausybės nėra nuo 1991 metų, kai buvo nuverstas prezidento Siado Barre karinis režimas ir prasidėjo chaoso dešimtmečiai, įskaitant 2006-aisiais prasidėjusį „al Shabaab“ sukilimą.

Vienu metu ši islamistų grupuotė kontroliavo dideles šalies dalis ir sostinę, tačiau 2011 metais iš Mogadišo juos išvijo Afrikos Sąjungos (AS) misijos AMISOM pajėgos, kurias sudaro 22 tūkst. karių. Vėliau „al Shabaab“ paliko ir daugelį kitų savo bastionų.

Tačiau „al Shabaab“ vis dar kontroliuoja dideles kaimiškąsias teritorijas, išlieka svarbi grėsmė taikai Somalyje ir visame regione, ir yra pajėgi rengti reikšmingas atakas.

2017 metų spalį susprogdinus sunkvežimį judriame Mogadišo rajone žuvo daugiau kaip 500 žmonių. Tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Somalyje.

Šių metų sausio 15 dieną Kenijos sostinėje Nairobyje „al Shabaab“ kovotojai ir pirmasis Kenijoje sprogdintojas mirtininkas atakavo viešbučio ir biurų kompleksą „Dusit“. Per ataką žuvo 21 žmogus; dėl jos policija ir JAV ambasada paskelbė raginimą būti atsargiems viešose vietose.