Ataskaitoje keliais atvejais kritikuojamos ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Savavališki išpuoliai ir du rusų karo belaisvių kankinimo atvejai yra karo nusikaltimai, pabrėžė Komisija.

„Daugelis tyčinių nužudymų, neteisėtų laisvės atėmimų, prievartavimų ir seksualinių nusikaltimų įvykdyti atliekant kratas namuose, kurių tikslas buvo surasti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rėmėjus ar ginklus“, – konstatuojama ataskaitoje. Savavališkai sulaikytus žmones rusų pajėgos neretai laikė perpildytose kamerose siaubingomis sąlygomis.

„Vienu atveju dėl nežmoniškų sąlygų mokyklose rūsyje mirė dešimt senyvo amžiaus žmonių. Tuo pat metu kiti sulaikytieji, tarp jų – vaikai, buvo priversti būti toje pat patalpoje su mirusiųjų kūnais“, – sakoma toliau pranešime. Per prievartavimus šeimų nariai, įskaitant vaikus, buvo priversti žiūrėti, kai vykdomi nusikaltimai.

Atlikdama tyrimą, komisija, jos pačios duomenimis, aštuonis kartus vyko į Ukrainą ir aplankė 56 miestus ir gyvenvietes. Be to, buvo apžiūrėti kapai, kalinimo ir kankinimų vietos, analizuojamos nuotraukos ir iš palydovų daryti vaizdai. Iš viso apklausta 600 asmenų.

JT duomenimis, nuo karo pradžios žuvo daugiau kaip 8 000 civilių, daugiau kaip 13 000 buvo sužeisti. Tačiau šie skaičiai veikiausiai atspindi tik dalį tikrųjų skaičių, pažymima ataskaitoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją