„Padėtis Etiopijoje tampa nevaldoma. Smurtas ir naikinimas pasiekė nerimą keliantį lygį“, – sakė JT vadovas žurnalistams.

„Karo veiksmai Tigrėjaus regione privalo baigtis dabar“, – pareiškė jis ir paragino „nedelsiant išvesti“ iš Etiopijos ir „paleisti“ Eritrėjos ginkluotąsias pajėgas.

Etiopijos vyriausybė pirmadienį pažadėjo perimti oro uostų ir kitų objektų Tigrėjuje kontrolę, atmetusi Afrikos Sąjungos raginimą nedelsiant ir besąlygiškai paskelbti paliaubas.

Beveik dvejus metus trunkantis konfliktas sukėlė didžiulę humanitarinę krizę ne tik minėtame regione, bet ir kitose šiaurės Etiopijos dalyse. Mažiausiai du milijonai žmonių prarado namus, o dar milijonams reikalinga skubi pagalba.

JT generalinio sekretoriaus teigimu, dar prieš atsinaujinant pražūtingoms kovoms, Tigrėjaus, Amharos ir Afaro regionuose tinkamo maisto stokojo 13 mln. žmonių.

Anot jo, pagalbos tiekimas į Tigrėjų sustabdytas jau septynias savaites, o kitiems dviem regionams pagalba teikiama su sutrikimais.

„Visos konflikto šalys privalo ne tik leisti, bet ir palengvinti greitą bei nevaržomą humanitarinės pagalbos teikimą visiems civiliams, kuriems jos reikia, – sakė jis. – Iš šios padėties nėra karinės išeities. Civiliai už konfliktą moka siaubingą kainą.“

A. Guterresas paragino skubiai atnaujinti derybas, kad būtų pasiektas ilgalaikis politinis sprendimas.

Jungtinės Tautos yra pasirengusios visais įmanomais būdais remti Afrikos Sąjungą, kad šis Etiopijos žmonių košmaras pasibaigtų“, – pridūrė JT vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją