B.Ki-moonas iš automobilio apžiūrėjo per vasaros bombardavimą labiausiai nukentėjusius Gazos Šidžajos rajoną bei Džabalijos pabėgėlių stovyklą.

Konfliktas, per kurį nemaža dalis Gazos Ruožo virto griuvėsiais, privertė savo namus palikti daugiau nei ketvirtadalį visų anklavo gyventojų, o 100 tūkst. žmonių paliko be pastogės.

Antradienį prie savo apgriautų namų susirinkę žmonės mojavo pro šalį važiuojančiai JT baltų automobilių vilkstinei.

Po susitikimo su palestiniečių vyriausybės nariais Ban Ki-moonas žurnalistams sakė, kad nuniokojimas, kurį jis matė, yra kur kas didesnis už tą, kuris buvo padarytas per ankstesnį Izraelio ir Gazos konfliktą 2008-2009 metų žiemą.

„Nuniokojimo, kurį pamačiau važiuodamas čia, neįmanoma nusakyti. Žala daug didesnė nei mačiau 2009 metais“, – kalbėjo jis.

„Pasinaudodamas galimybe norėčiau išreikšti nuoširdžiausią užuojautą dėl savo gyvybes praradusių žmonių...ir mylimųjų“, – sakė Ban Ki-moonas.

JT vadovas, kuris čia paskutinį kartą lankėsi 2012 metais, sekmadienį Egipte vykusioje donorų konferencijoje sakė, kad kelionėje į palestiniečių anklavą norėtų „tiesiogiai išklausyti Gazos žmonių“.

Antradienį jis paragino Izraelį ir palestiniečių lyderius nedelsiant atnaujinti žlugusias taikos derybas.

„Prašau abiejų šalių lyderių... atnaujinti derybas, – sakė jis. – Kitaip smurtas tęsis, tai tik laiko klausimas“.

Per šią vasarą vykusį karinį konfliktą žuvo beveik 2 200 palestiniečių, o Gazos kovotojų atakos nusinešė dar 73 žmonių, daugiausiai Izraelio karių, gyvybes.