JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas spalio 31-ąją paskyrė G. Pederseną naujuoju JT specialiuoju pasiuntiniu Sirijai, kai jo pirmtakas Staffanas de Mistura paskelbė atsistatydinantis.

A. Guterresas pabrėžė, kad naujasis JT pasiuntinys Sirijai „palaikys šalis Sirijoje, skatindamas visa apimantį ir pasitikėjimo vertą politinį sprendimą, pateisinantį demokratinius Sirijos žmonių lūkesčius“. Netrukus po to, kai paskelbė apie atsistatydinimą, S. de Mistura pavadino G. Pederseną puikiu specialistu.

G. Pedersenas 2012 metais tapo nuolatiniu Norvegijos atstovu JT. 2017 metais jis pradėjo dirbti Norvegijos pasiuntiniu Kinijoje.

Italų ir švedų kilmės diplomatas S. de Mistura JT pasiuntiniu Sirijai buvo paskirtas 2014 metų vasarą. 2018-ųjų spalio viduryje jis paskelbė, jog dėl „visiškai asmeninių priežasčių“ nusprendė atsistatydinti.

2011 metų kovą sukilimu prieš prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) prasidėjęs Sirijos konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 360 tūkst. gyvybių. Ilgainiui jis peraugo į niokojantį karą, padalijusį šalį į režimo, sukilėlių, džihadistų ir kurdų pajėgų kontroliuojamas įtakos zonas bei įtraukusį pasaulio galybes.