Apie skubiai šaukiamą Saugumo Tarybos posėdį pranešė JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley

„Rytoj 11 val. šaukiamas skubus Saugumo Tarybos posėdis“, – parašė diplomatė socialiniame tinkle „Twitter“.

Sušaukti posėdį paprašė tiek Ukraina, tiek Rusija, naujienų agentūrai AFP nurodė diplomatiniai šaltiniai.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos apkaltino Rusiją sekmadienį apšaudžius iš užgrobus tris jos karinių jūrų pajėgų laivus Kerčės sąsiauryje prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų.

Kerčės sąsiauris yra siauras vandens kelias, jungiantis Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji yra naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.

„Siekiant sulaikyti tris Ukrainos karinio laivyno laivus buvo panaudoti ginklai“, – pranešė Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir patvirtino, kad ukrainiečių laivai buvo apieškoti.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pranešė, kad trys jų laivai – du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“, bei vilkikas „Jany Kapu“ – plaukė per sąsiaurį pakeliui iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kariškiai nurodė, kad Rusijos pakrančių apsaugos laivas „Don“ pirmiausiai taranavo vilkiką, vykdydamas „atvirai agresyvius veiksmus“, tuomet apšaudė vieną iš katerių.

Ukraina pranešė, kad nukentėjo šeši jos kariai. Tuo tarpu Rusijos FSB nurodė, kad per operaciją buvo sužeisti trys Ukrainos jūrininkai ir kad jiems buvo suteikta medicinos pagalba.

Pirmadienį Ukrainos Aukščiausioji Rada per skubų posėdį svarstys galimybę po šio incidento įvesti šalyje karo padėtį.