Šio susirinkimo prašo Sirija, antradienį pateikusi prašymą Prancūzijai, pirmininkaujančiai Saugumo Tarybai kovo mėnesį.

Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as sakė žurnalistams, kad anksčiau numatytas uždaras posėdis dėl Golano Aukštumose dislokuotų taikos palaikymo pajėgų UNDOF gali virsti atviru, atsižvelgiant į Sirijos prašymą.

F. Delattre'as taip pat informavo, kad išsiuntė pasiūlymą surengti susirinkimą 15 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku Saugumo Tarybos nariams ir dabar laukia jų komentarų.

Pirmadienį prezidentas Donaldas Trumpas, atšaukdamas dešimtmečius vykdytą ankstesnę JAV politiką, pasirašė deklaraciją, kuria Jungtinės Valstijos šį strateginės reikšmės plokščiakalnį pripažino Izraelio teritorija.

Trys JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ragina Izraelį pasitraukti iš Golano Aukštumų, kurias užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1981-aisiais aneksavo. Tarptautinė bendrija to niekada nepripažino.

Antradienį vykusiame Saugumo Tarybos susitikime dėl Artimųjų Rytų kelios valstybės pasisakė prieš minėtą JAV sprendimą, o ES šalys išreiškė susirūpinimą, kad šis žingsnis gali turėti rimtų padarinių regione.

JAV ambasadoriaus prie JT pareigas einantis Jonathanas Cohenas per susitikimą nurodė, kad Vašingtonas šį sprendimą priėmė norėdamas stoti prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir Iraną.

„Leisti Golano Aukštumas kontroliuoti tokiems (veikėjams) kaip Sirijos ir Irano režimai būtų žiūrėjimas pro pirštus į Assado režimo žiaurius nusikaltimus ir pragaištingą bei destabilizuojantį Irano buvimą regione“, – sakė J. Cohenas.