Vienbalsiai priimtame pareiškime spaudai, kurį parengė Kuveitas, Saugumo Taryba smerkia pastarojo meto atakas prieš naftos tanklaivius ir vadina jas grėsme pasaulio energijos tiekimui, tarptautinei taikai ir saugumui.

Po dvi valandas trukusio susitikimo Saugumo Taryba sutarė dėl pareiškimo, kuriame neišskiriamas Iranas, bet sakoma, kad visos šalys turėtų atsitraukti nuo didelį nerimą keliančios galimos karinės konfrontacijos.

Tokia bendra pasaulio galių pozicija buvo deklaruota kelios valandos po to, kai D. Trumpas paskelbė naujų sankcijų Iranui, nukreiptų prieš aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei (Ali Chamenėjų) ir aštuonis vadus.

Saugumo Tarybai Vašingtono prašymu susirinkus už uždarų durų, Irano ambasadorius JT žurnalistams pasakė, kad sąlygų dialogui su JAV nėra.

„Negali pradėti dialogo su tuo, kas tau grasina, kas baugina tave“, – sakė ambasadorius Majidas Takhtas Ravanchi (Madžidas Tachtas Ravančis) ir pridūrė, kad „tokio dialogo atmosferos dar nėra“.

Saugumo Taryba nurodė, kad visos suinteresuotos šalys ir visos regiono valstybės privalo „demonstruoti maksimalų santūrumą ir imtis priemonių bei veiksmų eskalavimui ir įtampai mažinti“.

„Tarybos narės ragina nesutarimus spręsti taikiai, dialogu“, – sakoma pareiškime, kurį parėmė ir Irano draugė Rusija, ir Jungtinės Valstijos.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija atskirai paragino deeskaluoti padėtį ir pradėti dialogą „visiškai gerbiant tarptautines taisykles“.