Pasak kelių informuotų šaltinių, 14-a iš 15-os Saugumo Tarybos narių pasisakė už tai, kad būtų priimta bendra deklaracija, skirta įtampai sumažinti.

Tačiau Jungtinės Valstijos laikėsi pozicijos, kad Saugumo Tarybos posėdžio sušaukimo pakanka susirūpinimui pademonstruoti, naujienų agentūrai AFP sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėję diplomatai. Vašingtono nuomone, pareiškimas „nepadėtų deeskaluoti“ situacijos, sakė jie.

„Jungtinės Valstijos, siekdamos deeskaluoti situaciją, užsiima aktyvia užkulisine diplomatija su visomis šalimis, visame regione. Šiuo etapu Tarybos pareiškimas būtų kontrproduktyvus“, – sakė vienas apie diskusijas gerai informuotas šaltinis, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė, kad amerikiečių pasiuntinys vyks į Artimuosius Rytus pamėginti sumažinti įtampos tarp Izraelio ir palestiniečių.

Parodydamos nusivylimą keturios Saugumo Tarybos narės iš Europos – Norvegija, Estija, Prancūzija ir Airija – vėliau trečiadienį išplatino bendrą pareiškimą.

„Smerkiame „Hamas“ ir kitų kovotojų grupuočių iš Gazos rengiamas raketų atakas prieš civilius gyventojus Izraelyje, kurios yra visiškai nepriimtinos ir turi būti nedelsiant nutrauktos“, – rašoma pareiškime.

„Didelis civilių aukų, įskaitant vaikus, skaičius per Izraelio antskrydžius Gazoje ir didelis izraeliečių, žūstančių per raketų atakas iš Gazos, skaičius kelia susirūpinimą ir yra nepriimtinas“, – rašoma jame.

„Raginame Izraelį sustabdyti nausėdijų plėtrą, griovimus ir iškeldinimus, be kita ko, ir Rytų Jeruzalėje“, – priduriama pareiškime.

Paklaustas, kodėl Saugumo Taryba – institucija, atsakinga už taiką pasaulyje – nesugeba priimti bendro pareiškimo dėl Izraelio ir palestiniečių susirėmimų, JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas išreiškė viltį, kad ši padėtis greitai pasikeis.

Pareiškęs, jog norima, kad Saugumo Tarybos narės rastų „būdą priimti pareiškimą“, S. Dujarricas pridūrė, kad „bet kokiai tarptautinei situacijai visada naudingas tvirtas ir vieningas Saugumo Tarybos balsas“.

JT pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wenneslandas per trečiadienio posėdį perspėjo, kad „padėtis nuo pirmadienio pablogėjo... esama smurto spiralės grėsmės“, nurodė diplomatai.

Per pirmą skubiai sušauktą Saugumo Tarybos posėdį pirmadienį Jungtinės Valstijos taip pat atsisakė pritarti Tuniso, Norvegijos ir Kinijos parengtam pareiškimo projektui, kuriame visos konflikto šalys buvo raginamos susilaikyti nuo bet kokių provokacijų.

Atsinaujinusios raketų atakos ir riaušės žydų bei arabų gyvenamuose miestuose pakurstė nerimą, kad smurtas tarp Izraelio ir palestiniečių gali peraugti į visavertį karą.

Intensyviausi per pastaruosius septynerius metus kovos veiksmai nuo pirmadienio Gazoje pareikalavo mažiausiai 65 žmonių, tarp jų 16 vaikų, gyvybių, Izraelyje žuvo septyni žmonės, įskaitant karį ir vieną Indijos pilietę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)