Šie kaltinimai yra dar viena bloga naujiena generaliniam sekretoriui Kofi Annanui, kurio vadovaujamoms Jungtinėms Tautoms gresia išvados dėl korupcijos ir netinkamos vadybos 67 mlrd. dolerių programoje Irakui bei JT taikdarių seksualinių nusikaltimų. Be to, dėl įtarimų seksualiniu priekabiavimu vasarį postą paliko JT pabėgėlių reikalų komisaras Ruudas Lubbersas.

Rinkimų paramos skyriaus direktorė, visų giriama paragvajietė Carina Perelli (Karina Pereli), padėjusi organizuoti rinkimus Irake bei Afganistane, buvo apkaltinta pažeidusi JT personalo elgesio taisykles ir dabar rengia raštišką atsakymą į kaltinimus, trečiadienį sakė JT pareigūnai, prašę neskelbti jų pavardžių.

Jos atsakymą įvertins aukšto rango pareigūnas, kuris nuspręs, ar skirti drausminę nuobaudą. Šveicarijos konsultacinės bendrovės valdymo ir vadybos klausimais "Mannet S.A.R.L." ataskaitoje jos skyrius taip pat kaltinamas, jog "uždaras ratas" darbuotojų galėjo piktnaudžiauti kelionių išlaidoms skirtais pinigais, ypač kelionėms į Pietų Ameriką.

Ataskaitoje teigiama, kad darbuotojai interviu pateikė įtarimus dėl seksualinio ir kitokio priekabiavimo darbe, piktnaudžiavimo agentūros lėšomis bei blogos vadybos. "Daugelis apklaustųjų darbo aplinką skyriuje vertina kaip agresyvią, o tai prisideda prie psichologinės žalos", - sakoma ataskaitoje.

48 metų C.Perelli kaltinimų kol kas nekomentavo. Pasaulinėje organizacijoje ji laikoma "kylančia žvaigžde", iškalbinga asmenybe, nevengiančia sąmojo.

Per devynerius jos vadovavimo skyriui, kuriame yra 13 darbuotojų, metus personalas keitėsi gana dažnai. Vidinį tyrimą nurodyta atlikti, kai per masinį darbuotojų pasitraukimą 2003 metais pasigirdo nusiskundimų dėl skyriaus darbo.

"Konsultacinė bendrovė ištyrė padėti ir pateikė išvadas. Išvadose kalbama apie rimtesnius dalykus nei vien netinkama vadyba. Dabar departamento vadovas sprendžia dėl preliminaraus tyrimo, kurį jis šiuo metu atlieka", - žurnalistams sakė JT vyriausiasis atstovas spaudai Fredas Eckhardas.

Skyrius priklauso JT politikos reiklų departamentui, kuriam vadovauja generalinio sekretoriaus pavaduotojas Kieranas Prendergastas.

Britanijos ambasadorius Emyras Jonesas Parry pabrėžė, kad bendrovės ataskaitoje pateikiamos tik pirminės išvados, kurios dar neįrodo, kad būta nusižengimų. "Perelli puikiai tarnavo Jungtinėms Tautoms, - teigė jis. - Dabar reikia laikytis nustatytų teisės procedūrų".