UNESCO pranešime teigiama, kad egzistuoja stulbinama skaitmeninė atskirtis tarp turtingų ir skurdžiau gyvenančių bendruomenių. Agentūros atstovai pabrėžė, kad 43 proc. jaunų žmonių namuose neturi prieigos prie interneto.

Tai reiškia, kad šiuo metu, kai 191 pasaulio šalyje uždarytos mokyklos ir mokymasis per atstumą daugeliui yra vienintelė įmanoma išeitis, maždaug 826 mln. mokinių ir studentų savo namuose neturi kompiuterio ir maždaug 706 mln. namuose neturi interneto, teigiama UNESCO pranešime.

„Skirtumai ypač ryškūs skurdesnėse šalyse: Užsachario Afrikos valstybėse 89 proc. besimokančiųjų neturi prieigos net ir prie bendro namų kompiuterio, 82 proc. negali naudotis internetu“, – informavo agentūra.

Šiuos duomenis pateikė UNESCO Statistikos institutas ir dar viena JT agentūra – Tarptautinė telekomunikacijos sąjunga.

Pranešime teigiama, kad maždaug 56 mln. mokinių gyvena teritorijose, kur nėra ir mobiliojo ryšio, tad internetas neprieinamas net telefonu. Pusė šių mokinių gyvena Užsacharės regione.

„Paaiškėjo, kad negalime tęsti mokymo ir mokymosi proceso tik internetu, – teigė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoul. – Turime remti ir kitas alternatyvas, pasinaudoti bendruomenės radijo transliacijomis ar televizija ir puoselėti kūrybiškumą bei visus įmanomus mokymosi būdus.“

Agentūra paskelbė, kad pasaulyje mokyklų uždarymas dėl COVID-19 paveikė mažiausiai 1,5 mlrd. moksleivių ir 63 mln. pradinių ir vyresnių klasių mokytojų.