Jungtinės Valstijos per balsavimą 15-a narių turinčioje Saugumo Taryboje susilaikė, atverdamos kelią priimti šį dokumentą, smerkiantį jų artimiausią sąjungininką Artimuosiuose Rytuose.

Tai yra pirmoji Saugumo Tarybos priimta rezoliucija dėl Artimųjų Rytų per aštuonerius metus. Jos priėmimą Saugumo Taryboje palydėjo garsūs plojimai.

Balsavimas buvo surengtas paprašius keturioms Saugumo Tarybos narėms – Naujajai Zelandijai, Malaizijai, Senegalui ir Venesuelai. Jos pareikalavo surengti balsavimą po to, kai ketvirtadienį Egipto iniciatyva balsavimas dėl rezoliucijos projekto buvo atidėtas.

Egipto vadovas Abdel Fattahas al Sisis paprašė atidėti balsavimą dėl dokumento, smerkiančio Izraelio nausėdijų politiką, kai sulaukė išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo skambučio.

D. Trumpas, kuris rinkimų kampanijos metu žadėjo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pareiškė, kad Vašingtonas turėtų pasinaudoti savo veto teise ir blokuoti rezoliuciją.

Izraelio ambasadorius Danny Danonas sakė, kad jo vyriausybė tikėjosi, kad Jungtinės Valstijos vetuos „šią gėdingą rezoliuciją“.

„Neabejoju, kad naujoji JAV administracija ir būsimas JT generalinis sekretorius pradės naują JT santykių su Izraeliu erą“, – sakė jis.

Rezoliucijoje reikalaujama, kad „Izraelis nedelsiant ir visiškai nutrauktų bet kokią gyvenviečių veiklą okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę“.

Dokumente sakoma, kad Izraelio gyvenvietės „neturi teisinio pagrįstumo“ ir „stumia į pavojų dviejų valstybių sprendinio įgyvendinamumą“. Šis sprendinys reikštų nepriklausomos Palestinos valstybės egzistavimą greta Izraelio.

Izraelio gyvenvietės yra laikomos didele kliūtimi taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

JT nausėdijas laiko neteisėtomis. Pastaraisiais mėnesiais buvo pranešta apie suintensyvėjusias statybas jose.

Dabar Vakarų Kranto nausėdijose gyvena apie 430 tūkst. izraeliečių, o dar apie 200 tūkst. naujakurių gyvena Rytų Jeruzalėje.