Mianmaras yra apimtas chaoso, o jo ekonomika yra paralyžiuota nuo vasario, kai kariuomenė įvykdė perversmą ir pradėjo kruviną susidorojimą su disidentais. Vienos padėtį Mianmare stebinčios organizacijos duomenimis, šie neramumai pareikalavo jau daugiau nei 800 gyvybių.

Kautynės įsiplieskė keliuose rajonuose – ypač miesteliuose, kur dėl policijos veiksmų žuvo daug žmonių. Kai kur gyventojai suformavo „savigynos pajėgas“.

Pastarosiomis savaitėmis suintensyvėjo susirėmimai su Tailandu besiribojančioje Kajų valstijoje.

Vietos gyventojai kaltina kariuomenę apšaudant iš artilerijos kaimų apylinkes, o JT paskaičiavo, kad savo namus teko palikti apie 100 tūkst. žmonių.

„Brutalūs, beatodairiški chuntos išpuoliai kelia grėsmę daugelio tūkstančių vyrų, moterų ir vaikų gyvybėms Kajų valstijoje“, – nurodė T. Andrews pareiškime, antradienį paskelbtame tviteryje.

„Kalbėsiu tiesiai šviesiai: mums dar nematyto masto masinės mirtys dėl bado, ligų ir stichijų poveikio... gali prasidėti Kajų valstijoje, jei nebus tučtuojau imtasi veiksmų“, – pridūrė JT pranešėjas.

Naujienų agentūros AFP vaizduose iš Kajų valstijos matyti, kaip kaimų gyventojai gamina savadarbius ginklus improvizuotose gamyklose, vietos savigynos būriams kaunantis su kovų užgrūdinta Mianmaro kariuomene.

Diplomatinėms pastangoms sustabdyti kraujo liejimą vadovauja Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN), kuriai priklauso ir Mianmaras. Tačiau šis blokas yra apimtas vidaus ginčų, todėl jam prastai sekasi spausti chuntą.

Per balandį surengtą skubų viršūnių susitikimą buvo paruoštas pareiškimas dėl „penkių punktų sutarimo“, kuriuo raginama nedelsiant nutraukti smurtą ir surengti specialiojo pasiuntinio vizitą Mianmare.

Tačiau toks pasiuntinys dar nėra paskirtas, o šalį apėmęs smurtas nesiliauja.

Kinija, turinti reikšmingus svertus Mianmaro atžvilgiu, yra nelinkusi smerkti chuntos ir atsisako vadinti valdžios užgrobimą kaimynėje šalyje perversmu.

Kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi antradienį pareiškė, kad Pekino politikai kaimynės atžvilgiu „Mianmaro vidaus ir išorės padėties pokyčiai nedaro įtakos“.

„Kinija palaikė, palaiko ir palaikys Mianmarą, jam renkantis raidos kelią, atitinkantį jo paties sąlygas“, – pareiškė Wang Yi per Čongčinge surengtą susitikimą su chuntos paskirtu užsienio reikalų ministru U Wunna Maungu Lwinu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)