Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) biuras pareiškė buvęs „giliai sukrėstas“ naktį kilusio incidento Kalio mieste, kur, pasak pranešimo, policijai panaudojus ugnį prieš demonstrantus žuvo ir buvo sužeista virtinė žmonių.

Biuras paragino visas šalis išsaugoti ramybę prieš trečiadienį planuojamus masinius protestus, ir pabrėžė, kad saugumo pajėgos šaunamųjų ginklų turėtų imtis tik kaip kraštutinės priemonės.

OHCHR biuro atstovė Marta Hurtado žurnalistams Ženevoje sakė, kad padėtis išlieka nepastovi.

„Mes galime aiškiai pasakyti, kad gavome pranešimų ir turime liudininkų, kad saugumo pareigūnai panaudojo perteklinę jėgą, kovines kulkas prieš demonstrantus, juos mušė ir sulaikinėjo“, – sakė ji.

Kolumbijoje protestuotojai pirmadienį paragino surengti naują masinę demonstraciją, per penkias protestų dienas žuvus 19 žmonių ir dar daugiau nei 800 patyrus sužalojimų.

„Nepaisant Kolumbijos prezidentūros gegužės 2-osios pranešimo, kad mokesčių reformos įstatymo projektas bus pašalintas iš Kongreso [darbotvarkės], balandžio 28 dieną prasidėję protestai tęsiasi toliau ir rytoj, gegužės 5-ąją, raginama rengti masines demonstracijas“, – sakė M. Hurtado.

Pasak jos, „dauguma protestų iki šiol buvo taikūs“.

Kraštutinė priemonė

„Atsižvelgiant į ypač įtemptą padėtį, kai palaikyti tvarką per protestą dislokuojami kariai ir policijos pareigūnai, mes raginame išsaugoti ramybę, – sakė OHCHR biuro atstovė. – Mes primename valdžios institucijoms, kad jų pareiga yra ginti žmogaus teises, įskaitant teisę į gyvybę ir asmens neliečiamybę, ir teisę į taikių susirinkimų laisvę.“

„Mes pabrėžiame, kad demonstracijose budintys teisėsaugos pareigūnai turėtų laikytis teisėtumo, atsargumo, būtinumo ir proporcingumo principų. Šaunamieji ginklai gali būti panaudoti tik kraštutiniu atveju, kai kyla neišvengiama grėsmė gyvybei arba būti rimtai sužalotam“, – pridūrė ji.

Pasak M. Hurtado, JT pareigūnai bando patvirtinti pirmadienio naktį kilusio incidento Kelio mieste aukų skaičių.

„Esame labai sunerimę dėl nakties įvykių Kalio mieste Kolumbijoje, kur policijai pradėjus šaudyti į demonstrantus, protestavusius prieš mokesčių reformą, kaip pranešama, žuvo tam tikras skaičius žmonių“, – sakė ji.

„Mūsų biuras Kolumbijoje stengiasi sužinoti tikrąjį aukų skaičių ir nustatyti šio siaubingo incidento Kalyje aplinkybes“, – nurodė atstovė.

„Esame giliai sukrėsti tų įvykių ir pabrėžiame savo solidarumą su tais, kurie neteko savo gyvybių, buvo sužeisti, ir jų šeimomis“, – sakė M. Hurtado.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)