Ukraina ir Vakarų šalys visuotinai atmetė referendumus kaip „apgaulę“.

Rezoliucijoje būtų pasmerktas Rusijos „neteisėtų vadinamųjų referendumų organizavimas regionuose, esančiuose tarptautiniu mastu pripažintose Ukrainos sienose“, ir paskelbta, kad referendumai „negalioja“.

Rezoliucijoje Rusija taip pat būtų paraginta „nedelsiant, visiškai ir besąlygiškai išvesti visas savo karines pajėgas iš Ukrainos teritorijos per jos tarptautiniu mastu pripažintas sienas“.

Rusija buvo vienintelė šalis, kuri priešinosi rezoliucijai.

Už balsavo dešimt šalių: Albanija, Prancūzija, Gana, Airija, Kenija, Meksika, Norvegija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Jungtinė Karalystė ir JAV.

Keturios šalys susilaikė: Brazilija, Kinija, Gabonas ir Indija.

Prieš balsavimą JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield, pateikusi rezoliuciją kartu su kolege iš Albanijos, sakė, kad ji suderinta su Saugumo Tarybos tikslais ginti suverenitetą, apsaugoti teritorinį vientisumą ir užtikrinti taiką bei saugumą.

„Kalbame apie JT valstybę narę, Saugumo Tarybos narę, bandančią jėga aneksuoti dalį kitos, – sakė L. Thomas-Greenfield. – Šių fiktyvių referendumų rezultatai buvo iš anksto numatyti Maskvoje, ir visi tai žino. Jie buvo laikomi už rusiškų ginklų vamzdžio“.

Vasilijus Nebenzya, Rusijos ambasadorius prie JT, sakė, kad rezultatai kalba patys už save.

„Didžioji dauguma balsavusiųjų palaikė šių regionų integraciją į Rusiją“, – sakė jis.

L. Thomas-Greenfield patikino, kad balsavimas dėl šios rezoliucijos vyks ir 193 narių Generalinėje Asamblėjoje, kurioje veto teisės nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją