„Derybos vėl vedamos“, – naujienų agentūrai AFP patvirtino Jungtinių Tautų paramos Libijai misijos atstovas Jeanas El Alamas, praėjus kelioms dienoms po to, kai šalies Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV) paskelbė sustabdžiusi savo dalyvavimą dialoge.

JT pasiuntinys Libijai Ghassanas Salame antradienį Ženevoje pradėjo antrąjį derybų ratą, kuriame dalyvavo penki aukšto rango NSV kariškiai ir penki rytinę šalies dalį kontroliuojančią administraciją remiančio maršalo Khalifos Haftaro pajėgų atstovai.

Tripolis vėliau pasitraukė iš šio proceso, raketų salvei smogus uostui sostinėje, kurią jau kelis mėnesius bombarduoja Kh. Haftaro kovotojai.

Išpuoliai prieš uostą buvo vėliausias trapaus ugnies nutraukimo režimo pažeidimas. Paliaubos buvo pasiektos tarpininkaujant Kh. Haftarą palaikančiai Rusijai ir JT pripažįstamą vyriausybę Tripolyje remiančiai Turkijai.

Atsakomybės už tas atakas niekas neprisiėmė.

Pirmasis derybų raundas baigėsi anksčiau šį mėnesį, nepasiekus jokio rezultato, tačiau Gh. Salame teigė, kad šįkart buvo „daugiau vilties“ – daugiausiai dėl JT Saugumo Tarybos priimtos rezoliucijos, raginančios paskelbti „tvarias paliaubas“.

Egipte ir Tunise taip pat įvyko keletas derybų raundų, per kuriuos daugiausia buvo aptariami ekonominiai klausimai, įskaitant teisingesnį Libijos naftos išteklių paskirstymą, o Ženevoje vasario 26 dieną planuojama pradėti diskusijas dėl galimo politinio sprendinio.

Šiaurės Afrikoje esanti Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muammarą Gaddafi. Dėl valstybės kontrolės iki šiol varžosi kelios ginkluotos grupuotės.

Kh. Haftaras pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį, tačiau po kelių greitų pergalių jo pajėgos įstrigo sostinės priemiesčiuose.

Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, per kautynes žuvo daugiau nei 1 000 žmonių, o maždaug 140 tūkst. turėjo palikti namus.