Naktį iš šeštadienio į sekmadienį paskelbtame pareiškime UNSMIL nurodo, kad „labai apgailestauja dėl tolesnių akivaizdžių ginklų embargo Libijoje pažeidimų“.

Pasaulio lyderiai praėjusį savaitgalį įsipareigojo nutraukti bet kokį užsienio kišimąsi Libijoje ir laikytis 2011-aisiais paskelbto ginklų embargo pagal platesnį planą konfliktui Libijoje užbaigti.

Lyderiai taip pat sutiko su nuolatiniu ugnies nutraukimu ir žingsniais daugybei sukarintų grupuočių bei ginkluotų grupių išformuoti, taip pat – su JT globojamu politiniu procesu.

UNSMIL sakė, kad sausio 12-osios paliaubos, dėl kurių susitarė Tripolyje veikianti Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV) ir šalies rytus kontroliuojančios maršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro) pajėgos, suteikė labai reikalingą atokvėpį civiliams sostinėje Tripolyje.

„Tačiau šioms trapioms paliauboms dabar pavojų kelia tebesitęsiantis užsienio kovotojų, ginklų, amunicijos ir modernių sistemų perdavimas [konflikto] šalims, [kurį] vykdo valstybės narės, įskaitant kelias [valstybes], dalyvavusias Berlyno konferencijoje“, – sakoma pareiškime.

UNSMIL nurodė, kad per pastarąsias 10 dienų Libijos oro uostuose nusileido daugybė lėktuvų, kuriais abiem konflikto šalims buvo atgabenta „modernių ginklų, šarvuotų transporto priemonių, patarėjų ir kovotojų“.

„Misija smerkia šiuos tebesitęsiančius pažeidimus, kurie gali įtraukti šalį į atsinaujinusį ir sustiprėjusį kovų ratą“, – pabrėžiama pareiškime.

Kh. Haftaras, kuris kontroliuoja Libijos rytus ir dideles pietinio regiono dalis, pernai balandį pradėjo puolimą Tripoliui iš JT pripažįstamos NSV paveržti.

Turkija remia Tripolyje įsikūrusią NSV, o Kh. Haftarą palaiko Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas.

Šeštadienį per susirėmimus aplink Tripolį žuvo mažiausiai vienas civilis, Maroko pilietis, o dar septyni buvo sužeisti, sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė NSV Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Aminas al Hashemi (Aminas Hašemis).

JT ekspertai gruodžio mėnesį paskelbė kone 400 puslapių ataskaitą, kurioje virtinė firmų ir išorės jėgų kaltinamos pažeidžiant 2011 metų embargą – gabenant ginklus ar kovotojus į šią Šiaurės Afrikos šalį.

Ekspertai padarė išvadą, kad „ginklų embargas yra neefektyvus“ ir kad į Libiją „reguliariai jūra ir oru gabenami kariniai reikmenys“.

Libija nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis).