Vatikano atstovai pirmą kartą buvo apklausti tokioje viešoje institucijoje. Jungtinių tautų žmogaus teisių komisija privertė Vatikaną aiškintis, kaip jis vykdo 90-aisis pasirašytą Jungtinių tautų konvenciją dėl vaiko teisių. Vatikanas šią konvenciją pasirašė, bet pirmą ataskaitą, kaip ją vykdo, pateikė tik 2012-aisiais, kai kilo skandalas dėl kunigų pedofilų.

„Galų gale negali būti pateisinimo jokiam smurtui prieš vaikus ar jų išnaudojimui“, – teigė Vatikano atstovas Jungtinėse Tautose Silvano Tomasi.

Bet komisijos nariai norėjo sužinoti, kodėl Vatikanas iki šiol nepaskelbė bendro nukentėjusių vaikų skaičiaus, kodėl prasižengę kunigai buvo perkeliami į kitas parapijas ir ar taip nebuvo dangstomi jų nusikaltimai, kodėl bažnyčia daugiausiai kalba apie moralinius prasižengimus, o ne apie kriminalinius nusikaltimus prieš vaikus?

„Mes norime pasiekti, kad būtų suformuota aplinka, kurioje žmonės išdrįstų prabilti, paklausti, kad būtų apginti, kad niekas daugiau nekentėtų, kaip mes kentėjome. Mums teisingumo jau nebus, bet tikimės, kad būsimos kartos jį pasieks“, – vylėsi paramos nukentėjusiems organizacijos „SNAP“ atstovas Miguel Hurtado

Vatikano atstovai teisinosi, kad kunigai nėra Vatikano funkcionieriai, o konkrečių šalių piliečiai, kurie atsako už savo darbus pagal tų šalių įstatymus. Kita vertus, Konvencija dėl vaiko teisių yra įpareigojantis teisinis dokumentas.

„Manau, jie bandys pateisinti, tai kas nepateisinama ir jie gali kiek tik norėdami rėkti, bet tarptautiniai teisininkai yra įsitikinę, kad jų atsakomybė pagal konvenciją apima visą veiklą pasaulyje, o jie nenori to pripažinti todėl, kad taip tik dar daugiau kunigų atsidurs už grotų ir reikės mokėti daugiau kompensacijų“, – įsitikinęs Didžiosios Britanijos nacionalinės sekuliarios bendrijos direktorius Keith Porteous Wood.

Pirmąją komisijos darbo dieną, kuri buvo transliuojama tiesiogiai, Vatikano atstovai atsakė į labai nedaug užduotų klausimų. Tačiau jie turės tai padaryti ir jiems skirtos kelios dienos parengti atsakymus.