Prieš trečiadienį minimą Pasaulinę spaudos laisvės dieną JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas paskelbė kreipimąsi į žurnalistus ir žiniasklaidą visame pasaulyje.

„Visa mūsų laisvė priklauso nuo spaudos laisvės“, – sakė jis vaizdo pranešime, pavadindamas ją „demokratijos ir teisingumo pagrindu“ ir „žmogaus teisių gyvybine jėga“.

„Tačiau visuose pasaulio kampeliuose spaudos laisvė yra puolama“, – pridūrė A. Guterresas, kalbėdamas JT būstinėje Niujorke surengtoje konferencijoje.

Akcentuodama šią problemą, UNESCO 2023 metų Pasaulinį spaudos laisvės apdovanojimą skyrė trims Irano moterims – dviem žurnalistėms ir žmogaus teisių aktyvistei, kurios šiuo metu yra įkalintos.

Nors A. Guterresas nekaltino konkrečių šalių, kiti kalbėtojai pažymėjo atskirus atvejus, pavyzdžiui, „The Wall Street Journal“ reporterio Evano Gershkovichiaus, kuris buvo sulaikytas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu, bet pats juos atmeta.

„Dezinformacijos grėsmė“

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) duomenimis, 2022 metais eidami pareigas žuvo 55 žurnalistai ir keturi žiniasklaidos darbuotojai.

Asociatyvi nuotr.

„Grėsmę tiesai kelia dezinformacija ir neapykantos kalba, siekiančios nutrinti ribas tarp faktų ir fikcijos, tarp mokslo ir sąmokslo“, – sakė A. Guterresas. Pasak jo, žurnalistai „nuolat persekiojami, bauginami, sulaikomi ir kalinami“.

Panašų susirūpinimą išreiškė ir kiti asmenys, taip pat UNESCO, kuri trečiadienį Niujorke, Jungtinėse Tautose, organizuoja šiai progai skirtą renginį, vadovė.

Audrey Azoulay teigė, kad skaitmeninis amžius keičia visą informacinį kraštovaizdį, todėl „profesionali, laisva ir nepriklausoma žurnalistika“ tampa kaip niekada reikalinga. Ji pabrėžė, kad žurnalistų persekiojimas ir bauginimas yra nepriimtinas.

Dienraščio „The New York Times“ leidėjas A. G. Sulzbergeris sakė, kad grėsmę žurnalistams ir informacijos laisvei kelia ne tik tiesioginės represijos.

„Internetas taip pat išlaisvino dezinformacijos, propagandos, mulkinimo ir „klikbaitinimo“ laviną, kuri dabar užtvindė mūsų informacinę ekosistemą... ir dėl to vis labiau mažėja visuomenės pasitikėjimas, – sakė jis. – Kai laisva spauda ima nykti, beveik visada prasideda ir demokratijos nykimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją