Nesusipratimas įvyko anksčiau šį mėnesį. Iš Vokietijos atskraidinta metadono siunta buvo konfiskuota Maskvos Vnukovo oro uoste.

Sintetinis analgetikas metodonas plačiai naudojamas ŽIV prevencijos programose visame pasaulyje, bet yra uždraustas Rusijoje.

Rusijos muitinės tarnyba paskelbė per svarbią operaciją konfiskavusi 5,8 mlrd. rublių (83,2 mln. eurų) vertės metadono siuntą, o teisėsaugos institucijos pradėjo tyrimą dėl „didelio masto“ narkotinių medžiagų kontrabandos.

Tačiau UNDP pranešė, kad siunta iš tiesų buvo skirta kovai su ŽIV plitimu Tadžikistane – skurdžiausioje iš buvusių sovietinių Centrinės Azijos valstybių.

UNDP siuntą įvertino gerokai menkesne suma – 71,1 tūkst. eurų, ir savo pareiškime pažymėjo, kad metadonas yra „gyvybę gelbstintis vaistas žmonėms, kurie leidžiasi narkotikus“.

„Ji [metadono siunta] buvo konfiskuota Maskvoje, kai buvo neteisingai paženklinta. UNDP palaiko kontaktus su Rusijos pareigūnais, kad šis reikalas būtų išspręstas, ir yra pasirengusi atsakyti į jų klausimus“, – rašoma Dušanbėje išplatintame agentūros pareiškime.

Rusijos muitinės tarnyba nurodė, kad vežėjas nedeklaravo siuntos su 2 tūkst. metadono buteliukų. Siunta šiuo metu saugoma Vnukovo oro uoste.

Metadonas yra opioidų grupei priklausantis vaistas, tačiau nėra švirkščiamas į veną, todėl sumažiną riziką užsikrėsti ŽIV. Jis plačiai naudojamas pasaulyje priklausomybei nuo opioidų gydyti.

Tačiau Rusija draudžia pakaitinį palaikomąjį gydymą metadonu nuo narkotikų priklausomiems asmenims. Šalis dėl to sulaukia aštrios kritikos, turint galvoje ŽIV problemos mastą Rusijoje.

Jungtinių Tautų bendra kovos su ŽIV/AIDS programa (UNAIDS) skelbia, kad 2017 metais Rusijoje milijonas gyventojų buvo užsikrėtę ŽIV, o ŽIV paplitimas tarp 15-49 metų amžiaus asmenų sudarė 1,2 procento.

Tadžikistanas, turintis bendrą sieną su Afganistanu, seniai yra į Rusiją ir Europą gabenamų narkotikų tranzito punktas.