Už tai numatančią rezoliuciją balsavo 128 Jungtinių Tautų narės, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė.

Lietuva balsavo už rezoliuciją

Lietuva ketvirtadienį balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, atmetusią Vašingtono sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Palestiniečiai sveikina JT sprendimą

Palestiniečių prezidentas ketvirtadienį pasveikino Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos priimtą rezoliuciją, kuria buvo pasmerktas Jungtinių Valstijų sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

„Šis sprendimas dar kartą patvirtina, kad Palestinos tiesą remia tarptautinė teisė, ir jokios šalies joks sprendimas negali pakeisti realybės“, – sakoma Mahmudo Abbaso atstovo pranešime.

„Ir toliau Jungtinėse Tautose ir visuose tarptautiniuose forumuose stengsimės užbaigti okupaciją ir sukurti Palestinos valstybę su sostine rytų Jeruzalėje“, – teigiama jame.

Už sprendimą atitinkamą JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtą sprendimą laikyti „negaliojančiu“ („null and void“) balsavo 128 Jungtinių Tautų narės, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė.

Vis dėlto šio ketvirtadienio balsavimas, nors ir laikytinas palestiniečių pergale, yra ne toks stiprus kaip tikėjosi rezoliucijos šalininkai, manę, kad ją palaikys mažiausiai 150 šalių. Beje, pažymėtina, kad 21 šalis balsavime nedalyvavo.

Vadinasi, galima sakyti, jog tai yra šioks toks JAV laimėjimas, kai D. Trumpas grasina atsisakyti finansinės paramos šalims, kurios priešinasi jo sprendimui.

Anksčiau šią savaitę JAV vetavus 14 valstybių patvirtintą rezoliucijos projektą JT Saugumo Taryboje, tos rezoliucijos likimą turėjo spręsti visa Generalinė Asamblėja. Egipto pristatyta rezoliucija tvirtino, kad bet koks sprendimas dėl Jeruzalės statuso teisiškai yra negaliojantis ir turi būti panaikintas.

193 narių turinčioje Asamblėjoje nė viena šalis neturi veto teisės, priešingai negu Saugumo Taryboje, kurioje bet kurią rezoliuciją gali blokuoti bent viena iš penkių pagrindinių narių: JAV, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija ir Rusija.

JAV prezidento gruodžio 6-ąją paskelbtas sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine neatitinka tarptautinio sutarimo ir sukėlė protestus musulmonų pasaulyje bei sulaukė griežto pasmerkimo.