JT specialioji pranešėja neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais Agnes Callamard Turkijoje bus iki šeštadienio ir susitiks su virtine pareigūnų, tarp jų – Stambulo vyriausiuoju prokuroru.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs Saudo Arabijos režimo kritikas J. Khashoggi spalio 2 dieną buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule. Jo nužudymas, kurį Rijadas vadino nepavykusia operacija, išprovokavo vieną didžiausių karalystės diplomatinių krizių.

Turkų pareigūnai ragino atlikti tarptautinį tyrimą ir skundėsi, kad Saudo Arabija nebendradarbiauja.

„Susipažinkite su @AgnesCallamard, JT specialiąja pranešėja neteisminio mirties bausmės vykdymo klausimais, kuri yra Turkijoje tirti Jamalo Khashoggi nužudymo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Cavusoglu, taip pat paskelbęs nuotrauką iš savo susitikimo Ankaroje.

Praėjusią savaitę interviu Turkijos žiniasklaidai M. Cavusoglu sakė, kad J. Khashoggi byla „nėra dvišalių santykių (su Rijadu) dalis“.

„Manome, kad ši byla turėtų būti iškelta į tarptautinę areną, – sakė jis. – Atėjo laikas tarptautiniam tyrimui.“

Praėjus beveik keturiems mėnesiams, J. Khashoggi palaikų buvimo vieta vis dar nežinoma. Turkijos pareigūnai dėl žurnalisto nužudymo kaltina Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną, bet Rijadas šiuos įtarimus kategoriškai atmeta.

Anksčiau šį mėnesį Saudo Arabijoje prasidėjo 11 dėl J. Khashoggi nužudymo apkaltintų asmenų teismas; generalinis prokuroras siekia mirties bausmės penkiems kaltinamiesiems.

A. Callemard savo misijos metu turi susitikti su teisingumo ministru Abdulhamitu Gulu ir Stambulo vyriausiuoju prokuroru Irfanu Fidanu, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.