Ankstesnę dieną Švedija ir Kuveitas paprašė balsavimo dėl tos rezoliucijos, tačiau ketvirtadienio rytą dar nebuvo aišku, kada jis įvyks.

JT Saugumo Taryba pradėjo savo posėdį ketvirtadienį 12 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku; Rusijos prašymu ten aptariama krizė Sirijos Rytų Gutoje, kur žuvusiųjų skaičius per Damasko režimo pajėgų antskrydžius pasiekė 400.

„Sprendimas turi būti (priimtas) labai, labai greitai. Žmonės žūva“, – sakė Švedijos ambasadorius prie JT Olofas Skoogas.

„Rytų Gutą yra užliejusi ugnies banga. Kol kalbame, žūva šimtai vaikų ir civilių“, – staigių veiksmų ragino imtis prancūzų ambasadorius Francois Delattre'as.

Diplomatai derėjosi dėl rezoliucijos projekto, pagal kurį reikalaujama paskelbti karo nualintame regione paliaubas, kad būtų galima pristatyti ten humanitarinės pagalbos ir išgabenti sužeistuosius.

Rusijos naujienų agentūros citavo šalies diplomatijos vadovą Sergejų Lavrovą, kuris sakė, kad Maskva paremtų tokį pasiūlymą, jei paliaubos negaliotų ir sukilėlių, kurie apšaudo Damaską, atžvilgiu.

Atsižvelgus į Rusijos iškeltą sąlygą, rezoliucijos projektas praėjusią savaitę buvo pakoreguotas; buvo numatyta, kad paliaubos negaliotų džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) ir grupuotei „al Qaeda“. Vis dėlto S. Lavrovas iškėlė naujų sąlygų.

„Esame pasirengę pažiūrėti į siūlomą rezoliuciją, tačiau pasiūlėme labai tikslią formuluotę, pagal kurią paliaubos jokiomis aplinkybėmis nebūtų taikomos ISIL (IS), Jabhat al Nusra ir grupuotėms, kurios su jomis bendradarbiauja ir sistemiškai puldinėja gyvenamuosius Damasko rajonus“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley trečiadienį paragino imtis „skubių veiksmų“ dėl paliaubų ir atmetė Rusijos reikalavimus. Pasak jos, „paprasčiausiai absurdiška teigti, kad šios atakos prieš civilius ir kova su terorizmu turi ką nors bendra“.

Jei rezoliucijos projektui bus pritarta, paliaubos įsigalios praėjus 72 valandoms nuo dokumento priėmimo.

Niujorke šalia JT būstinės pagalbos grupių koalicija atgabeno tris stendus, įkvėptus kriminalinės dramos „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), su užrašu „500 000 žuvusiųjų Sirijoje. Ir vis dar jokių veiksmų? Kaip suprasti, Saugumo Taryba?“