Pasak diplomatų, Moldovai, Kirgizijai, Tadžikistanui, o taip pat
ne vienai Afrikos šaliai Rusija grasino sankcijomis. Apie tai
diplomatai, paprašę išsaugoti jų anonimiškumą, pranešė
naujienų agentūrai „Reuters“.

„Spaudimas pasireiškė iki politinio šantažo ir ekonominių
sankcijų, - sakė JT delegatai. - Nors šie grasinimai ir nebuvo
suformuluoti tiesiogiai, buvo akivaizdu, kad kalbama apie galimybę,
jog bus nutrauktas rusiškų dujų tiekimas arba imtasi kitokių
veiksmų“.

JT Generalinė asamblėja, į kurią įeina 100
pasaulio šalių, yra prabalsavusi už
rezoliuciją, palaikančią Ukrainos teritorinį vientisumą ir
įvardijusią Krymo referendumą negaliojančiu. Tačiau JT
rezoliucijos yra rekomendacinio pobūdžio, todėl jų neprivalu
vykdyti.

Be Rusijos, šios rezoliucijos nepalaikė
Armėnija, Baltarusija, Bolivija, Kuba, Šiaurės Korėja, Nikaragva,
Sudanas, Sirija, Zimbabvė ir Venesuela.

Reikalavimą įsileisti į Krymą ESBO stebėtojus Rusija pavadino diplomatiniu įžūlumu

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Vakarų reikalavimą įsileisti į Krymą Ukrainoje esančius Europos saugumo
ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus pavadino visišku
diplomatiniu nepajėgumu, skelbia „RIA Novosti“.

„Galima nepritarti Rusijos Federacijos sprendimams, kurie buvo padaryti atsižvelgiant į Krymo gyventojų išreiktą valią... Tačiau nesuprasti tikrosios politikos... sakyti mums „gerai, nepaisant to, kas buvo pasakyta prezidento lūpomis, parašykime, kad misija vyks į Ukrainą, įskaitant ir Krymą“, yra diplomatinis įžūlumas arba visiškas diplomatinis nepajėgumas“, - per interviu Rusijos televizijos programai „Šeštadienio žinios su Sergejumi Briliovu“ sakė S. Lavrovas.

Ministras priminė, kad Rusija buvo pasirengusi pritarti ESBO misijai likus savaitei iki to laiko, kai buvo priimtas galutinis sprendimas.

„Tačiau mūsų partneriai su nepaaiškinamu užsispyrimu – kadangi tuo metu viskas visiems buvo aišku – reikalavo, kad mes į ESBO misiją būtinai įtrauktume Krymą, kaip Ukrainos dalį“, - pareiškė S. Lavrovas.

Rusijos ir JAV diplomatai aptarė būsimus kontaktus

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį telefonu aptarė padėties Ukrainoje raidą, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM).

Pasak jos, šį pokalbį inicijavo Jungtinės Valstijos po Rusijos prezidento Vladimito Putino ir JAV prezidento Baracko Obamos pokalbio telefonu penktadienį apie Ukrainą. S. Lavrovas ir J. Kerry suderino numatomų kontaktų datas.

Paskutiniais duomenimis, S. Lavrovas su J. Kerry susitiks sekmadienį Paryžiuje, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„JAV prezidentas B. Obama pasiūlė Rusijai pateikti konkretų atsakymą į JAV pasiūlymą raštu, taip pat prezidentai sutarė, kad J. Kerry ir S. Lavrovas susitiks, kad aptartų tolesnius žingsnius“, - teigiama ministerijos pranešime.

Anksčiau pranešta, kad JAV ir Rusijos prezidentai telefonu aptarė Amerikos pasiūlymus dėl galimybių sureguliuoti Ukrainos krizę diplomatinėmis priemonėmis. V. Putinas, savo ruožtu, pateikė savo siūlymų, kokių galima būtų imtis tarptautinių priemonių padėčiai stabilizuoti.

Prezidentai sutarė, kad „artimiausiu metu konkrečius bendro darbo parametrus apsvarstys Rusijos ir JAV užsienio politikos žinybų vadovai“.

B. Obama pabrėžė, kad JAV vis dar palaiko diplomatinį Ukrainos krizės sprendimą, tačiau tai įmanoma tik tuo atveju, jei Rusija atitrauks savo kariuomenę ir nesikėsint į Ukrainos teritorinį vientisumą.