Pchenjanui dėl jo vykdomų ginkluotės kūrimo programų šiuo metu yra taikomos didelio masto sankcijos. Be kita ko, šaliai draudžiama eksportuoti anglis, geležį, varį, tekstilę, jūrų gėrybes ir kitus produktus.

Nors praėjusiais metais apie branduolinius bandymus ar tarpžemyninių balistinių raketų paleidimą nebuvo skelbta, Šiaurės Korėja ir toliau vystė „savo ... branduolinių medžiagų gamybos pajėgumus“, nurodoma minėtoje ataskaitoje, kurią parengė sankcijų stebėtojai ir pasidalijo su 15 Jungtinių Tautų Stebėtojų Tarybos narių.

„Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje ir toliau buvo prižiūrimos bei vystomos branduolinės ginkluotės ir balistinių raketų infrastruktūra, Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika ir toliau siekė užsienyje gauti žaliavų ir technologijų šioms programoms, be kita ko, kibernetinėmis priemonėmis ir bendro mokslinio darbo metu“, – nurodoma ataskaitoje.

Dokumente taip pat rašoma, kad Šiaurės Korėja ėmėsi rengti kibernetinių atakų ir ypač taikėsi į kriptovaliutas, kurios yra svarbus šalies valdžios pajamų šaltinis.

JT ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad praėjusiais metais smarkiai pagerėjo neteisėto perdirbtos naftos importo kokybė, „tačiau tas lygis buvo gerokai žemesnis nei ankstesniais metais“.

Vakarų šalims vis raginant didinti spaudimą Pchenjanui, Pekinas ir Maskva ragina dėl humanitarinių priežasčių švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai ir pasisako už didesnį lankstumą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno atžvilgiu.

Sausį Pchenjanas surengė precedento neturėjusį skaičių ginkluotės bandymų – septynis, įskaitant ir galingiausios nuo 2017 metų raketos paleidimą. Šalis taip pat užsiminė, kad netrukus gali pradėti vėl bandyti branduolines ir ilgojo nuotolio raketas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją